Koloniherren

Nu forsøger Trumpen at bemægtige sig Grønland ved hjælp af slesk tale og lidt ulandshjælp. Foto: Mandel Ngan/AFP/Ritzau Scanpix
Nu forsøger Trumpen at bemægtige sig Grønland ved hjælp af slesk tale og lidt ulandshjælp. Foto: Mandel Ngan/AFP/Ritzau Scanpix
Følg Leder
EKSTRA BLADET MENER

SIDEN TRUMPEN indtog Det Hvide Hus for godt tre år siden, har spillereglerne på den internationale scene ændret sig betragteligt.

REAKTIONEN på hans udtalelse sidste år om at købe Grønland var derefter: Mener han det virkelig, eller er det trods alt bare en malplaceret joke?

EN JOKE var det i hvert fald ikke. For han reagerede som en fornærmet møgunge, da statsminister Mette Frederiksen (S) karakteriserede udtalelsen som ’absurd’.

DET ER i den sammenhæng, man skal læse kronikken, som den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, har skrevet i Altinget.

KRONIKKEN er en tåkrummende og i særklasse forvrøvlet fristil om alle USA’s legitime og uegennyttige interesser i Arktis.

MEN FRISTILEN indeholder den hårrejsende oplysning, at USA i forbindelse med etableringen af et konsulat i Nuuk planlægger en ’substantiel pakke med økonomisk støtte, der kan give fornyet energi til væksten i Grønland’.

USA HAR altså ikke lagt sin brovtende koloniherre-attitude på hylden. Nu bruger Trumpen blot bagvejen i form af noget ulandshjælp – efter sigende i første omgang ca. 80 mio. kr. Om der også følger et par kasser ildvand og glaskugler med, vides ikke i skrivende stund.

SELV DANSK Folkepartis Søren Espersen, der kendes som USA’s logrende skødehund, slår i bordet over den åbenlyse provokation: ’Det er en fornærmelse over for Grønland og over for rigsfællesskabet,’ buldrer han og slår fast, at USA gerne ville ’sluge Grønland i en mundfuld’.

ARKTIS ER i dag et højpotent geopolitisk spændingsfelt, hvor stormagterne USA, Rusland og Kina på hver deres måde manøvrerer for at sikre deres strategiske interesser på kort og lang sigt.

TRUMPEN HAR brug for Grønland i sit arktiske magtspil. Og når han ikke har mulighed for direkte at købe verdens største ø, forsøger han via sin ambassadør at lokke grønlænderne med slesk tale og lidt ulandshjælp.

BÅDE NUUK og København bør reagere kraftigt på Trumpens nye forsøg på at splitte rigsfællesskabet. Et ord som ’absurd’ forstår han ikke. Måske denne vending går renere ind: Hold snotten væk.

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
0 kommentarer
Vis kommentarer
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er minister Prehn hævet over reglerne?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind