Kom nu ind i kampen

FLÆBERIET VAR MASSIVT fredag og lørdag efter briternes farvel til EU. ’En europæisk tragedie’, ’mørketid’, ’enestående politisk projekt endt ulykkeligt’ og bla bla bla ... Det var patetisk og meget lidt fremadrettet.

EU-KOMMISSIONENS FORMAND viste sig som en rigtig dårlig taber: Jean-Claude Juncker holdt en parodi af et pressemøde, hvor han skred fornærmet allerede efter spørgsmål nummer to. Som ved andre lejligheder, hvor EU’s borgere har vist sig trodsige, reagerer han æselstædigt med magtbrynde og en lyst til at straffe – i stedet for at komme videre og ind i kampen.

BORGERNE ER ÅBENLYST utilfredse i hele EU, og det er en realitet, som han burde gøre noget ved i stedet for at vende ryggen til. Men nej – briterne skal fandeme bare få det så surt som muligt! er hans reaktion. Ligesom det danske nej til retsforbeholdet også bliver mødt med næsten sabotage-agtig trækken i langdrag over for noget, der burde være ret enkelt. Hvor små sko kan man gå i?

DAVID CAMERON træder tilbage. Han mener, at briterne trænger til et ’frisk lederskab’. Det gør EU i hvert fald også ... Hvad med at starte med en Jean-Claude-exit? Han magter jo åbenlyst ikke at løfte sig ud over sin blaserte og forstokkede opfattelse af EU, selv om det braser sammen lige uden for hans vinduer.

DET VAR TÅKRUMMENDE at se Juncker komme så tomhændet og gammelmands-sur efter den historiske britiske exit. Samtidig har hans parnas travlt med at få det til at fremstå, som om briterne vender Europa ryggen ... Det er jo løgn. Briterne gider bare ikke Junckers krampagtige, føderale EU mere. Ligesom de fleste andre lande i EU kan se, at det er blevet et bureaukratisk misfoster. Det er ikke Europa og fællesskabet, briterne dropper. England vil jo f.eks. fortsætte som det samme aktive og højtydende medlem af Nato.

KOM NU! må man også sige til de danske ledende politikere. ’EU er i reel krise. Det skal vi handle på. Der er behov for, vi stopper op’, tordnede Mette Frederiksen for få uger siden i sin grundlovstale. Venstre er inde på det samme. Men har vi set et eneste reformforslag? Og tør de spørge befolkningen direkte? Nej.

MAN VED JO, at EU’s borgere siger nej til projektet ved enhver given lejlighed, så længe det kører i samme skure. Bare tænk på hollænderne, der sagde nej til en handelsaftale med Ukraine, som ingen ganske vist fattede en bjælde af. De fik bare fligen af en chance for at give EU fingeren og greb den. Lyt dog i stedet for at tromle videre. Og kom ind i kampen om at reformere EU i stedet for at rakke ned på dem, der protesterer.

294 kommentarer
Vis kommentarer