Kongens afbud

HVIS MAN skal tro en mindre avis her i landet, så er vores stolte naboland mod øst i chok.

ØH, OVER hvad må man spørge? Og svaret kommer her: Sverige er i chok over, at kong Henrik har meldt afbud til kong Carl Gustafs 70-års fødselsdag på lørdag.

MEN DER er meget mere i historien. Svenskerne er nemlig ikke kun i chok. Svenskerne er også ’i oprør’ – altså ifølge føromtalte avis.

BESKRIVELSEN af svenskernes følelsesmæssige tilstand er ikke noget, som BT – for det er selvfølgelig den avis, vi citerer fra – bare finder på.

BT’S REPORTER har nemlig talt med flere svenske hofsnoge, der alle må behandles med kolde omslag og lugtesalt efter nyheden om kongens – altså Henriks – afbud til kongens – altså Carl Gustafs – kalas.

’DET ER uhøfligt’, gisper en af hofsnogene og suppleres af en anden: ’Faktisk er det groft af Henrik, at han ikke tager med og fejrer sin kones fætters 70-års fødselsdag’.

OG FORARGELSEN når næsten uanede højder ved beskeden om, at kong Henriks afbud hverken skyldes sygdom eller rejse til fjerne destinationer. Kongen skal i stedet til Ordenshistorisk Selskabs 50-års jubilæumsfest.

MEGET tyder på, at det svenske ’chok’ og ’oprør’ ikke stikker så dybt, som BT gerne vil gøre det til. I hvert fald er de svenske medier påfaldende tavse om Henriks afbud.

MÅSKE der i virkeligheden er tale om, at BT er chokeret og oprørt på det svenske folks vegne. Den lille avis tillader sig at kalde dronning Margrethes mand for ’provoprinsen’. Det er sgu da en fornærmelse, der vil noget.

FOR DET første er der intet provokerende over Henrik. For det andet er han ikke prins, men konge. Det har vi selv skrevet her i Ekstra Bladet.

KONG HENRIK er gået på pension efter mere end et halvt århundredes slidsomt arbejde med bl.a. gallamiddage og strabadserende rejser til lands, til vands og i luften.

DET BETYDER, at han nu er i sin gode ret til selv at bestemme, hvem han gider feste med.

DET BØR selv en lille avis som BT kunne forstå. Andet vil godt nok være chokerende og oprørende.

49 kommentarer
Vis kommentarer