Kosmisk kaos

HVAD ER Alternativet egentlig et alternativ til? Forventningen var vel, at Uffe Elbæks kaospiloter skulle være det friske pust i dansk politik. En gruppe af godhjertede idealister, som ikke ville lade sig fedte ind i politiske lokumsaftaler og dobbeltmoralske løsninger.

ALTERNATIVET har ikke fremmet nogen ny politisk kultur, som ellers var et af formålene med at stifte partiet. Snarere har vi oplevet en organisation, som vader fra den ene møgsag til den anden. Vi har set en partileder, Uffe Elbæk, som har det med at gå i ét med tapetet, når de dårlige sager skal forklares eller forsvares. Det er ynkeligt.

DET ER så moderne at tale om åbenhed og gennemsigtighed, men hos Alternativet er det en by i Rusland. Senest har vi oplevet det i den såkaldte donations-sag. Her har Ekstra Bladet afsløret, at Alternativet har modtaget donationer på i alt 450.000 kroner fra skattely-landene Gibraltar og Luxembourg.

SELVFØLGELIG er det en kedelig affære for det unge parti, men i stedet for at tage en åben debat har Uffe Elbæk og co. valgt helt at mørklægge den. Det er kun med til øge interessen for, hvad der ellers gemmer sig af skeletter i Alternativets skabe.

TIDLIGERE er vi blevet præsenteret for sager om sexchikane og historier om ledende medarbejdere, som ikke kan finde kammertonen over for underordnede eller partimedlemmer. Der har været tale om lummer snak.

PARTIET, som også har plads til mange øko-flippere, måtte forleden indkassere en række velfortjente, verbale dummeslag fra Danmarks Naturfredningsforening. Pryglene faldt, da det blev afsløret, at Alternativets valgplakater ved kommunalvalget indeholdt det miljøfarlige plaststof PVC. Partiet lancerede plakaten som et selvlysende, grønt håb i en mørk tid. Det er vel det, som dronningen ville kalde for en dumsmart bemærkning. Og så ville hun ikke have talt over sig.

SEJRE HAR Alternativet ikke mange af. Partiet vandt ganske vist en borgmesterpost ved kommunalvalget i København. Men kandidaten Niko Grünfeld gik behændigt uden om posten som beskæftigelses- og integrationsborgmester og valgte kultur- og fritidsborgmester-posten. Selv om han har kritiseret kommunens indsats over for ledige.

SVARET PÅ spørgsmålet i indledningen er desværre ret enkelt. Alternativet er ikke noget alternativ. Partiet indeholder varmt luft og tom retorik. De kedelige sager mørklægges, partilederen går i flyverskjul, og når muligheden for at få indflydelse på et tungt område som beskæftigelse og integration byder sig, vælger partiet i stedet at satse på trommedans og gadegøgl. Det er, for nu at citere partilederen, helt crazy.