Kredit-oprør

NYKREDIT YNDER at prale af, at det er Danmarks eneste medlemsejede realkreditselskab. Underforstået, at de 300.000 medlemmer på bedste demokratiske vis styrer selskabet. Men den ’sandhed’ tåler ikke dagens lys.

SOM AFSLØRET i Ekstra Bladet de seneste dage er det 104 mand store repræsentantskab en eksklusiv loge af direktører, folk med tilknytning til hoffet og godsejere, som reelt er håndplukket af bestyrelsen. Det er denne magtelite, der sidder på tingene og bestemmer, hvor meget de 700.000 kunder i Danmarks største realkreditinstitut hvert år skal betale i bidragssats på deres lån. Og det er blodige bidrag. Satsen er steget med helt op til 185 procent siden 2010!

HELDIGVIS HAR en kreds af medlemmer nu slået i bordet og startet et oprør her godt en måned inden to forestående valg til epræsentantskabet i Sønderjylland og på Sjælland.
De vil ikke længere acceptere indstillingen fra Nykredit-bestyrelsesformanden Steen E. Christensen, som går på, at det er ’bestyrelsens pligt at finde kvalificerede kandidater’.

DE KRÆVER ÆGTE medlemsdemokrati ud fra betragtninger om, at selv om en hofdame eller en godsejer også har realkreditlån, så må man nok sætte spørgsmålstegn ved, om det er de samme ting, de er optagede af som hr. og fru parcelhusejer Danmark. Normalt plejer der at være fredsvalg. Der er ikke er andre kandidater end dem, som bestyrelsen indstiller. Og det skal de laves om på nu, lyder det fra oprørerne.

MEN DET ER IKKE så nemt endda. Vedtægterne forbyder elektronisk afstemning. Man skal fysisk møde op på valgstedet.
Og det er bl.a. Bornholms borgmester, Winni Grosbøll, grundigt utilfreds med. For det betyder i praksis tab af en arbejdsdag, hvis en bornholmer vil afgive sin stemme. Valgstedet er nemlig i enten Roskilde eller Ringsted!

VI ØNSKER oprørerne held og lykke med ønsket om, at deres initiativ smitter af på banksektoren.
Her er kritiske kunder (læs: småaktionærer) i årevis blevet kulet ned af Tordenskjolds soldater – altså de direktører og advokater, som diverse bestyrelser har udpeget til at repræsentere den sunde fornuft hos almindelige låntagere.

24 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere