Kvælstof-farcen

KONSERVATIVE rider nu igen ud over stepperne som miljøets store frelsere.

SØREN PAPE er, hvad han selv kalder ’ufatteligt konstruktiv’.

ENTEN bøjer regeringen sig inden 14 dage for et nyt konservativt forslag, der skal give mindre kvælstof i naturen. Eller også går Pape over til rød blok og laver en aftale med dem, er truslen.

DET KOMISKE er, at det, Søren Pape puster sig så dramatisk op med, er et lille plut i bækken. Og ikke meget andet end et krampagtigt forsøg på at redde ansigt, efter at han selv har været med til at skade miljøet.

PAPE og hans partifæller stemte jo immervæk ’ja’ til den famøse landbrugspakke for en måneds tid siden. Pakken, der tillader bønderne at bruge mere kvælstof på markerne, og som er et brud på årtiers kamp for at få skåret forbruget af gødning ned til gavn for vandløb, fjorde og havet. Nu blev doseringen sat op!

JA, Pape fik da fyret miljøministeren. Men pakken bestod, takket være de konservative. Det er den farce, han åbenbart nu prøver at rette lidt op på med sit lille ’ufatteligt konstruktive’ forslag. Det er sådan set mere ufatteligt end konstruktivt.

FORSLAGET betyder, at landbruget kan hente endnu knap 60 mio. kr . De får kompensation, hvis de tilsår deres marker med efterafgrøder efter høsten. Planter, der kan suge det overflødige kvælstof op, inden det ellers siver ud i vandmiljøet.

FINT nok – men det havde jo sådan set slet ikke været nødvendigt med trusler og efterafgrøder, hvis Pape ikke havde stemt for at øge gødskningen i første omgang ...

FOR AT gøre farcen komplet er det slet ikke sikkert, landmændene gider bukke sig efter Papes tilskud. Så skal de jo have ulejlighed med efterafgrøder. Formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, er skeptisk. Måske udnytter landmændene ikke ordningen, hvis den bliver vedtaget, forudser han. Den er jo frivillig.

KORT SAGT – landmændene er hamrende ligeglade med udvaskning af kvælstof, og 60 mio. kr er peanuts for dem. De får så mange fede tilskud i forvejen.

80 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere