Lær af fatal politik

ALLEREDE inden de vigtigste trepartsforhandlinger i danmarkshistorien starter i dag, har Lars Løkke stillet nogle gode spørgsmål:

HVAD SKER der pludselig med de tusindvis af mennesker, der har kæmpet sig op gennem Europa for at søge asyl i Danmark? Raske, rørige og initiativrige individer, der har forsørget sig selv. Alligevel bliver 97 pct. af dem bedømt som uegnede til at tage et arbejde. Skønt alle er enige om, at det er sindssygt vigtigt som en start på en god tilværelse i Danmark.

SAMTIDIG arbejder omkring 130.000 udlændinge i Danmark – og vi får flere og flere. Mange af dem er også elendige til dansk, men de klarer sig støt inden for rengøring, landbrug og i sundheds- og socialsystemet. Ofte jobs, som danskere viger uden om, fordi det regnes som skodjobs, og det kører til mindsteløn.

AF DE 130.000 arbejder en stor del også som HK’ere i det offentlige system. De klarer sig som f.eks. tandklinikassistenter i den offentlige tandpleje, eller de arbejder i butikker med ekspedition.

DET ER FOLK, der er kommet hertil og er begyndt at arbejde uden at ane, at det kan man ikke, hvis man ikke kender Gorm den Gamle, Slaget ved Dybbøl eller Folketingets indretning. De kan heller ikke læse en roman af Klaus Rifbjerg eller nynne med på ’Elverhøj’.

TIL GENGÆLD kender de måske ord som fredagsbar, julefrokost, bowling eller badminton. De forsørger sig selv i et fast arbejde. Og lever de op til statistikken på verdensplan, sender de sikkert også en del penge hjem til deres fattige familier i Bulgarien, Ukraine, Polen eller Italien.

SMÅSUMMER, der som bekendt bliver til kæmpe beløb, der langt overstiger ulandsbistanden, når man ser på det på verdensplan. Syriske flygtninge vil gøre det samme, hvis de får chancen.

SÅ BANEN er kridtet op til at tænke nyt, når flygtningene nu gerne skal bryde det katastrofalt dårlige mønster, vi har tradition for i Danmark, hvor generation efter generation gror til i ghettoer foran fjernsynet. Der må være masser af disse ufaglærte jobs, hvor en flygtning kan glide ind. 

Det er betontænkning, at alle skal tæves gennem danskkursus i tre år, før de kan komme i gang.