Lejere til grin

BOLIGHAJERNE har kronede dage. De beholder tusindvis af kroner, som de ellers skal betale tilbage til deres lejere ved fraflytning.

DOMSTOLE og huslejenævn kan give lejerne ret i, at de skal have deres indskud tilbage. Men i virkeligheden er det fis i en hornlygte. Ingen hjælper forbrugerne med at få deres penge, når udlejeren vil blæse afgørelserne en hatfuld.

RUNDT om i landet sidder harme og afmægtige ofre for disse udlejere – de kan ikke få deres penge tilbage, som de har krav på. År efter år løber renterne på, men det kan bolighajerne tage med et skuldertræk og en fuckfinger – de har alligevel ikke tænkt sig at betale, og de har intet at frygte.

EKSTRA BLADET afdækker i dag en række af disse skæbner. Pengene er selvfølgelig vigtige. Det er mange penge for de enkelte mennesker. Men retsbevidstheden får sig også et bittert knæk, når man så åbenlyst står med retten på sin side, bevist og dokumenteret, og den sidste vigtige brik i systemet mangler: At man så får sine penge. At udlejeren bliver knaldet. Kort sagt: Retfærdighed.

DET GÅR GODT med klagesystemet. Og med at behandle sagerne. Men derefter bliver den forurettede usynlig i systemet.

EN ÅBENLYS årsag er, at der dels skal virkelig meget til, før en bolighaj f.eks. får en af de hårdeste straffe – at vedkommende ikke i en periode må administrere ejendomme. Heller ikke sine egne. Det er kun sket ni gange siden 2005.

I BETRAGTNING af, at det er et af de hårdeste skud i bøssen, systemet har, virker det desto mere håbløst, at man åbenbart overhovedet ikke tjekker, om udlejerne så retter sig efter fradømmelsen. Vi skulle hilse og sige: Det gør de ikke. Som det fremgår af Ekstra Bladets brug af skjult kamera.

HVAD SKAL MAN med rettigheder, hvis ingen hjælper en med at håndhæve dem? Systemet er sådan set også til grin, når ingen tager dem eller deres sendrægtige og ubetydelige sanktioner alvorligt.

EKSTRA Bladets eksempler har prøvet alt – politi, Kongens Foged, inkasso – og de bliver bare jokket på.

51 kommentarer
Vis kommentarer