Løkke og Holst deler moralkodeks

Vælgernes dom: Jeg er dybt forundret over Carl Holst. Jeg kan ganske enkelt ikke forstå, at forsvarsministeren ikke frivilligt trækker sig, efter det er fuldt dokumenteret, at han har løjet gang på gang. Ved at fortsætte skader han ikke blot sig selv, han skader tillige Venstre, politikernes generelle omdømme og det danske forsvar, som han er minister for. Og værst af alt skader han demokratiet.

For mig at se er der kun en mulig forklaring på, at Carl Holst stadig er forsvarsminister. Nemlig den simple at for Carl Holst er politik et spil – et spil om magten. Og hans tilgang til spillet er ’går den, så går den’. Du kan lyve, du kan bryde reglerne, og du kan obstruere opklaring, uden at det har nogen konsekvenser. Det vigtigste er at holde ud. Klamre sig til taburetten indtil mediernes storm er rettet mod en anden.

Men Holsts strategi vil slå fejl. Det kan godt være, at vi i medierne slipper sagen, men det gør befolkningen ikke. Holst har netop scoret en all time bundscore i en popularitets-måling lavet af Megafon: 0,00! Og Venstre er dykket til det laveste niveau, siden Lars Løkkes sager om indkøb af underbukser og habitter for Venstres penge var på sit højeste.

Det afgørende er, at vi, der skal vælge Holst, Løkke og de andre, kører efter et helt normalt moralkodeks. For os vil det have konsekvenser at snyde, lyve og forsøge at spænde ben for, at en sag bliver opklaret. Det ufattelige er, at politikere som Holst ikke forstår, at de burde spille efter samme regler.

Men magt korrumperer åbenlyst, og krydret med en tilpas nærighed går det helt galt. For hvorfor er det, at en mand som Løkke med en millionindtægt ikke kan betale sine egne habitter, eller en mand som Holst, der samlet set har tjent mere end 25 mio. skatteyderbetalte kroner på at være i politik, ikke selv kan betale for sin egen valgkamp? Vi taler vel om, at det ville have kostet Holst ca. 50.000 kr. at betale for sin rådgiver under valgkampen.

Under normale omstændigheder ville en mand som Holst ende med at blive sparket ud af sine egne, når han nu ikke selv kan finde ud af at trække sig. Men det regnestykke passer formentlig ikke i denne sag af én simpel grund: Statsminister Lars Løkke Rasmussen skylder Carl Holst ufattelig meget. De er bedste venner, deler åbenlyst samme moralkodeks omkring skatteydernes penge, og uden Holst var Løkke ikke stadig formand for Venstre. Og så er der det næsten oversete faktum, at Lars Løkke hele vejen igennem har vidst, at Holst løj. Sagens rette sammenhæng stod i den anbefaling, Holst skrev til bl.a. Løkke, da han ville hente sin rådgiver fra Sønderjylland ind som spindoktor i Forsvarsministeriet.

Den eneste måde, vi tilsyneladende kan slippe af med Holst på, er, at vælgerne forkaster ham næste gang. Men mon ikke også det sker!

155 kommentarer
Vis kommentarer