Løkkes tvang

DANSKERNES pensionsalder bliver som følge af det såkaldte velfærdsforlig fra 2006 sat trinvis op de kommende år – stigende til 68 år fra 2030 mod de 65 år, som gælder i dag.
Som et af ganske få konkrete punkter nævnte statsminister Lars Løkke pensionsalderen i sin nytårstale for at minde befolkningen om, at regeringen har planer om at stramme skruen yderligere. Altså forlange, at folk bliver på arbejdsmarkedet endnu længere.

MEN DANSKERNE siger nej. En Gallup-undersøgelse for Berlingske viser, at kun ni procent går ind for en højere pensionsalder end 68 år.
Lars Løkkes argument er, at vi lever længere, og at vi stadig bliver sundere. Det gælder dog ikke politikere, kan vi forstå, for her er der absolut ingen planer om en udskydelse af pensionen, der allerede udbetales til 60-årige.

ET ANDET ARGUMENT er, at industrien kommer til at mangle arbejdskraft. Dels på grund af økonomisk fremgang, dels fordi der bliver færre og færre i de yngre aldersgrupper.
Men alle alarmklokker bør ringe, når regeringens talfolk går på banen efter at have kigget i krystalkuglen. For prognoserne plejer som regel at slå fejl.

TÆNK BLOT PÅ akutjob-ordningen som følge af dagpengereformen. Her vurderede den daværende røde regering, at der ville blive skabt tusindvis af nye arbejdspladser. Det endte med nogle få hundrede.
Heldigvis synes Lars Løkkes pensionsreform dømt til kuldsejling, da både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er imod.
Dels af hensyn til lønmodtagere, som nedslides af hårdt fysisk arbejde, og dels på grund af regeringens planer om at bruge den sparede pension på at sænke topskatten.

I STEDET FOR TVANG bør politikerne interessere sig for, hvad der kan animere folk til FRIVILLIGT at blive længere på arbejdsmarkedet.
Her viser alle undersøgelser, at fleksibel tilbagetrækning og nedsat tid er to goder, som mange danskerne efterspørger.

OG POLITIKERNE kunne jo også prøve at vende tingene på hovedet og bruge kræfter på at skaffe bedre muligheder for nyuddannede, så de hurtigere og nemmere kommer i arbejde.
Det vil lette presset på de ældre. De skal ikke straffes, fordi Lars Løkke ikke kan få sit økonomiske regnestykke til at gå op.

265 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere