Luftig krig

DANSKE aviser tæppebombes i disse dage med annoncer fra den amerikanske Boeing-koncern. Anledningen er, at Folketinget – måske – snart vil beslutte, hvilke krigsfly Danmark skal investere i.

ALENE selve indkøbsprisen ligger i så højt et luftlag, at den næsten ikke er til at fatte: 30 mia. – 30.000.000.000,00 skattekroner.

REELT skal politikerne vælge mellem tre fly, der alle har det til fælles, at de har nogle frygtelig imponerende, nærmest skræmmende navne:

F-35 Lightning II (tidligere Joint Strike Fighter) produceret af amerikanske Lockheed Martin. Eurofighter Typhoon, som et europæisk konsortium står bag, og F-18 Super Hornet fremstillet af ... ja, gæt selv.

IFØLGE de mange annoncer er der ingen ende på fortræffelighederne, hvis Boeings krigsfly vælges:

F.EKS. VIL indkøb af F-18 Super Hornet betyde 10.000 arbejdspladser. Om det er her og nu eller over 20 år, er dog ikke helt til at finde ud af.

VIDERE fortæller annoncerne, at de samlede udgifter til krigsflyene ikke er 30 mia. kr., men tre gange højere, når alt tælles med.

MEN DET skal vi nærmest være glade for.

For beregnet over en 30-årig periode er Super Hornet nemlig ca. 20 mia. kr. billigere end konkurrenternes fly. Altså stadig ifølge Boeing.

ANNONCERNES formål er at undgå, at politikerne endnu en gang udskyder købet af krigsfly.

AF MANGE milliarder grunde er politikerne hunderædde for at træffe en forkert beslutning.

DET ER ikke nemt. F.eks. kom det pludselig frem, at Lockheed Martin-flyet, der længe var politikernes favorit, er fuld af fejl. Og det i en sådan grad, at de nu sammenlignes med IC4-tog med vinger.

OG SÅ skulle det være åbenbart for enhver, at danske politikere har tradition for at skyde meget ved siden af, når det gælder store statslige indkøb – IC4-togene, Skats inddrivelsessystem, Forsvarets helikoptere osv. ufortalt.

HVIS BOEINGS annonce-kampagne fører til fornyet debat, skal fly-giganten have tak.

OG ISÆR hvis debatten fører til, at politikerne plaffer krigsfly-købet ned. Men det sker næppe.

133 kommentarer
Vis kommentarer