Luk Skat

Følg Leder
EKSTRA BLADET MENER

HOLDER DET aldrig op? Næh, intet tyder på det. Vi taler om Skat. Ikke ægtefællen, men om det system, der er oprettet til at inddrive vores allesammens skat og gæld til det offentlige.

FUNGERER det ikke? Gu’ gør det ej. Det er faktisk en tragedie. Af historiske dimensioner. I de gode gamle dage hørte Skattedepartementet under Finansministeriet, men i 1975 fik vores folkevalgte den dårlige idé at give skatteområdet sit eget ministerie med sin helt egen minister.

VAR DET klogt? Set i bagklogskabens klare lys er svaret definitivt nej. Det skal siges, at Skat i en del år kørte så nogenlunde, men da Venstres Kristian Jensen – manden som Lars Løkke ikke mener er særlig kompetent – blev skatteminister i 2004, begyndte det for alvor at smuldre.

HVORDAN ER det gået siden? Udelukkende ned ad bakke. Da socialdemokraten Morten Bødskov blev udpeget som den tiende skatteminister siden Kristian Jensen, var der næppe mange, der tænkte, at nu kommer der styr på tingene.

HVORFOR ikke? Fordi det er selve ministeriet, det er galt med. Der er så mange uklarheder og usandheder. Det betyder også, at der sådan lidt hovsaagtigt bliver ved med at dukke nye, kritisable sager op.

HVAD ER den seneste skandale? Den er helt frisk. Skattestyrelsen sendte tidligere på ugen et krav om tilbagebetaling af 894 millioner kroner til Nordea, som har hjulpet en udenlandsk pensionskasse med at få refunderet udbytteskat. Dermed er udbytteskatteskandalen vokset til 13 milliarder kroner.

OG HVAD siger Bødskov til det? Han siger, det er meget alvorligt. Vi er tilbøjelige til at give ham ret. Men udbyttesagen kommer blot oven i alle de andre sager, som har martret Skattestyrelsen, og som har fået os til helt at miste tilliden til ministeriet.

HVAD TÆNKES der på? I sidste uge meddelte Rigsrevisionen, at der kommer til at gå flere år, før Skattestyrelsens inddrivelsessystem kommer i omdrejninger. Et system der skal sikre, at vores samlede gæld til det offentlige på 118 milliarder kroner bliver kradset ind fuldautomatisk.

MEN HAR Skattestyrelsen ikke ..? Præcis. Tidligere på året hed det, at indtil flere inddrivelsessystemer ville være kørende inden udgangen af 2019. Rigsrevisionen slår fast, at det ikke kommer til at ske, fordi Skattestyrelsen ikke har overblik over omfanget af opgaverne. De fægter i blinde.

MEN HVAD så? Svaret er ret enkelt. Skat og gæld er ren inddrivelse. Det behøver vi ikke et selvstændigt ministerium til. Nedlæg Skatteministeriet, og læg inddrivelsen ind under Finansministeriet, hvor der forhåbentligt er voksne og ærlige mennesker til stede. 

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
0 kommentarer
Vis kommentarer
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+