Magtens mægtige mænd

Blot 23 % af befolkningen finder, ifølge en helt ny måling
i Berlingske, at Løkke er mere velegnet som statsminister
end Mette Frederiksen. Foto: Jens Dresling
Blot 23 % af befolkningen finder, ifølge en helt ny måling i Berlingske, at Løkke er mere velegnet som statsminister end Mette Frederiksen. Foto: Jens Dresling

Nytårstale: Det her er faktisk ikke en nytårstale, men en krisemelding. Festtalens floromvundne ord er afløst af en ren beskrivelse af rigets tilstand. Det vil uden tvivl gøre mig upopulær mange steder, men som chefredaktør på Ekstra Bladet deltager jeg ikke i en popularitetskonkurrence.

Demokratiet er i krise. Krisen blev forstærket i 2016, og der er desværre ingen udsigt til, at tingene bliver bedre i 2017.

Krisen er primært skabt af en statsminister, der for efterhånden mange år siden mistede den brede befolknings opbakning. Alligevel er det lykkedes Lars Løkke Rasmussen at generobre landets øverste post. Derfor er det ham, der i aften holder nytårstalen som Danmarks statsminister.

Det kaldes af nogle dygtigt politisk håndværk. Man kunne også kalde det demokratiets fallit. For hvem gider bo i et hus, hvor der er noget grundlæggende galt med konstruktionen, og hvor det hele bare er sminket med lidt maling, nogle pyntelister og ejendomsmæglerens sleske tale?

Blot 23 % af befolkningen finder, ifølge en helt ny måling i Berlingske, at Løkke er mere velegnet som statsminister end Mette Frederiksen. Det er et absurd lavt tal, ikke mindst set i lyset af, at ingen rent faktisk ved, hvordan Mette Frederiksen vil være som statsminister. Alligevel finder 40 %, at hun er bedre egnet end Løkke. Konklusionen er enkel:

Vi vil ikke have Løkke. Vi ved, hvordan han er, og vil hellere prøve et helt ubeskrevet blad.

Det er et krisetegn, der er til at forstå.

Vi har også fået en ny regering, som i den grad har medvirket til at forstærke demokratiets krise. Anders Samuelsens fald fra træet er et af de største politiske løftebrud i nyere tid. Måske det største.

Anders Samuelsen viser, at alle politiske mærkesager er til salg. Han viser os vælgere, at politik ikke handler om indhold, men om at politikerne selv får noget ud af det. Anders fik en ministerbil, og Løkke beholdt sin statsministerpost.

Det besynderlige er, at politikerne ikke selv kan se, den er gal. Og det forstemmende er, at de tror, det er nok at iscenesætte sig selv og lægge politik og klare holdninger til side. Hvor meget større bliver en demokratisk krise, end når de magthavende politikere regner befolkningen for let at forlede, for nem at narre?

Et af Løkkes mange luftkasteller var ’Helhedsplanen’, der under stor alvor blev fremlagt lige efter sommerferien. Opstillingen på Facebook var pompøs. ’Helhedsplanen’ skulle ’gøre Danmark rigere, stærkere og mere tryg’ frem mod 2025. Nu er den fuldstændig aflyst.

Men det er ikke bare statsministeren, der stiller sig op som en mand med stort overblik, selv om han intet har at stå på. Senest har Anders Samuelsen følt behov for at rose sig selv, som den nye udenrigsminister med de bedste evner.

Det bliver næsten komisk, men er naturligvis tragisk. For det er udtryk for en politisk kultur, som er kørt af sporet. Den politiske ledelse i Danmark består af en flok selviscenesættende magtmænd, der har mistet den folkelige opbakning og tror, at blot de klæder sig ud som og taler som mægtige mænd, så er de det også.

Mit håb for 2017 er, at politikerne endelig indser, at politik ikke er til for dem, men for at gøre livet bedre for befolkningen. Jeg savner ydmyghed over for ordet minister, der betyder folkets tjener. Eller det gjorde det i hvert fald engang.

Godt nytår

221 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere