Mareridt

Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterne skal tilsyneladende stadig holdes ude for enhver pris, selvom svensk udlændingepolitik i forvejen går Sverigedemokraternes vej.
Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterne skal tilsyneladende stadig holdes ude for enhver pris, selvom svensk udlændingepolitik i forvejen går Sverigedemokraternes vej.

I SVERIGE er Sverigedemokraterna det store politiske mareridt.

Skrækken styrer nu svenskerne direkte mod et nyvalg.

I MORGEN stemmer et flertal i Rigsdagen, ifølge alle meldinger, nej til at genindsætte socialdemokraternes Stefan Löfven som statsminister. De to store partiers statsministerkandidater er dermed kasseret.

Den borgerlige kandidat, Moderaternas Ulf Kristersson, er allerede nedstemt.

SVENSKERNES formand for Rigsdagen, den såkaldte talman, stiller som en slags forligsmand med en statsministerløsning og skal få partierne til at gå ind for denne. Eller i det mindste få dem til ikke at stemme imod kandidaten.

Mislykkes det efter fire afstemninger at finde en statsminister, udskrives nyvalg. ’Talmannen’ har således to forsøg tilbage. Til gengæld har han ikke rigtig flere sandsynlige emner at gøre godt med.

DETTE ER naturligvis alt sammen forudsat, at de gamle partier ikke besinder sig. Det er forudsat, at de ikke tager til indtægt, at Sverigedemokraterna fik næsten en femtedel af svenskernes stemmer 9. september.

Stefan Löfven, Ulf Kristersson og for den sags skyld alle andre ser ud til at stå der, hvor Poul Nyrup stod, da han i slut-90’erne erklærede, at ’stuerene bliver I aldrig’ om Dansk Folkeparti.

SVERIGE KØRER nu på fjerde måned uden ny regering. Spørgsmålet, vi stillede her på lederplads på valgaftenen i september, synes mere afgørende end nogensinde:

’Er elefanten i rummet ikke blevet så stor nu, at pinligheden ved fortsat at ignorere selvsamme elefant i en slags stædig, anstrengt tavshed overskygger ubehaget ved dens tilstedeværelse?’

SVERIGEDEMOKRATERNA, har – som det fremgår – faktisk allerede en meget markant tilstedeværelse inde i kernen af svensk politik. Men de skal tilsyneladende stadig holdes ude for enhver pris. Også selvom de måske ville nøjes med lidt. Også selvom svensk udlændingepolitik som bekendt i forvejen går Sverigedemokraternas vej.

Ifølge flere svenske medier trækker det politiske kaos blot yderligere fra politikernes anseelse blandt vælgerne. De gamle partier vil således stå endnu svagere efter et nyvalg.

SOM Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson, smilende siger ved udsigten til, at det svenske valg må gå om:

’Det byder jeg velkommen.’

106 kommentarer
Vis kommentarer