Massakren

I GÅR deltog tusindvis af palæstinensere i begravelsen af de mere end 60 landsmænd, som mandag blev dræbt i sammenstødene med det israelske militær. En blot otte måneder gammel pige var det yngste offer. Hun blev kvalt af tåregas. Der var ingen tab på den israelske side.

MANDAG BLEV således en skammens dag for den israelske præsident, Benjamin Netanyahu, og hans amerikanske kollega, Donald Trump. Sammen bar de ved til det bål, som netop i disse dage har brændt i regionen i 70 år.

DE TO præsidenter var klar over, at årsdagen ville udløse demonstrationer. Da de samtidig blev enige om at markere 70-året ved demonstrativt at flytte den amerikanske ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem, flammede bålet for alvor op.

DE FLESTE lande i verden respekterer den status, Jerusalem har. En hellig by for jøder, muslimer og kristne. Derfor afventer de fleste regeringer en endelig fredsslutning mellem Palæstina og Israel, før der tages stilling til, om ambassaderne skal flyttes til den hellige by.

MEN NETANYAHU, som har alle slagterhundens grimme sider, og Trump valgte at gå den modsatte vej. De trampede endnu en gang med fuldt overlæg på palæstinenserne. Den amerikanske præsident hævder ellers, at han har et fredsforslag liggende i skuffen. Alligevel valgte han først den forudsigelige konfrontation. Med sin ambassadebe-slutning var han med til at udløse en massakre.

HAN HAVDE dog ikke modet til selv at være til stede, da ambassaden åbnede i Jerusalem mandag. I stedet sendte han sin datter Ivanka og svigersønnen, Jared Kushner. Kombinationen af den smilende Ivanka og de mange dræbte i Gaza blev for meget for dele af den amerikanske presse. Således kaldte newyorker-avisen Daily News på forsiden Ivanka for fars lille ligæder.

HELLER ikke den israelske præsident gik ram forbi. Mandag aften, efter en af de blodigste dage i Israels historie, blev hans hus belejret. Af israelske demonstranter. Det fortæller Politiken. Skam dig, lød det gentagne gange. Stop massakren, stod der på bannere. Stop drabet på civile, hed det taktfast.

HVERKEN TRUMP eller Netanyahu lader sig indtil videre rokke. I sidste uge var den israelske præsident i Rusland for muligvis at forberede Putin på, hvad der ville ske i denne uge. Putin har holdt sig tavs efter mandagens massakre.

USA BLOKEREDE i går en opfordring fra FN’s sikkerhedsråd om en uafhængig undersøgelse af mandagens blodige sammenstød. Med ledere som makkerparret Netanyahu og Trump vil ilden fortsat brænde kraftigt i Mellemøsten.

 

361 kommentarer
Vis kommentarer