Mette blev klogere for sent

Før lukketid: Vi kender alle udtrykket ’bedre sent end aldrig’. I Socialdemokraternes tilfælde er det naturligvis godt, at partiets nye formand, Mette Frederiksen, langt om længe har indset, at der er brug for flere penge til dagpengeområdet. Men erkendelsen kom så fodslæbende, at det måske var for sent, da Frederiksen fra Folketingets talerstol torsdag sagde: ’Det er vores opfattelse, at der vil være behov for at finde nye og flere penge.’

I fire år har Socialdemokraterne stædigt fastholdt, at der ikke var råd til at bruge flere penge på dagpenge. Alt imens tusindvis af danskere mistede deres dagpenge, og endnu flere levede i konstant frygt for blive tvunget fra hus og hjem.

Nu peger alt på, at vi får et bedre og mere moderne dagpengesystem. Tak for det. I det forslag Dagpengekommissionen fremlægger efter efterårsferien, vil det bl.a. være muligt at genoptjene retten til dagpenge via småjobs. Det kan øge dagpengeperioden for den enkelte op til tre år, mens en fuldtidsarbejdsløs kun vil kunne få dagpenge i to år. Fornuftigt at anspore alle til også at tage småjobs.

Men de seneste fire år har gjort ubodelig skade på Socialdemokraternes omdømme, og det kan Mette Frederiksens sidste øjebliks indrømmelse før lukketid ikke ændre på.

Den socialdemokratiske garanti er forsvundet. I generationer har partiet været garant for, at de, der havde brug for hjælp, ville blive hjulpet. Det var selve grundlaget for og idéen bag den socialdemokratiske bevægelse. Men sådan var det ikke under Helle Thorning-Schmidts regering. Her var der pludselig ikke ’råd’ til at hjælpe dem, der havde mistet deres arbejde og ikke kunne få et nyt. Det var vigtigere at give skattelettelser til erhvervslivet og de højestlønnede. Thorning udviskede forskellen på den borgerlige tankegang om, at enhver er sin egen lykkes smed, og den socialdemokratiske om et fællesskab.

Og hvem var det lige, der var beskæftigelsesminister under Thorning? Mette Frederiksen, såmænd. Det var bl.a. hende, der som ansvarlig minister gik på juleferie uden at gøre noget på trods af, at hun godt vidste, tusinder af danskere ville miste deres dagpenge lige efter nytår.

Vi vil nu se en masse forsøge at tage æren for, at der bliver givet flere penge. Men Mette Frederiksens chance for at fremstå som den, der reddede tusindvis af danske familier fra armod, er forspildt.

Vi kender også alle udtrykket, ’alle har lov at blive klogere’. Man kan imidlertid godt blive det for sent.

255 kommentarer
Vis kommentarer