Mette er bedre til kontrol end tillid

Følg Leder
EKSTRA BLADET MENER

Socialdemokraterne har en dårlig vane med at opfatte Danmark som én stor offentlig sektor. Og coronakrisen har forstærket opfattelsen.

Den proklamerede genåbning af nationen ændrer derfor intet for langt størstedelen af danskerne. Medmindre man fremhæver, at en hel del små virksomheder vil gå konkurs i stærk mangel på åbning.

Statsministeren har haft tre åbningsscenarier på sit bord, fremgår det af Berlingske, der har fået fat på interne notater: Et lille, et mellem og et stort.

Mette Frederiksen har valgt det lille. Det med mest statslig kontrol, mindst tillid til danskere og færrest muligheder for små erhvervsdrivende.

’Hun kunne have tilladt restauranter og caféer at holde åbent. Hun kunne have kaldt offentligt ansatte tilbage på arbejde, ligesom frisører og fysioterapeuter ligeledes kunne have startet op igen. Hun kunne også have genåbnet storcentrene. Og samtidig kunne sundhedsvæsenet have fulgt med. I hvert fald i teorien,’ skriver Berlingske og refererer til notaterne.

Kun børnehaver og vuggestuer åbner. Og skoler. Men kun for de mindste elever. Man må undre sig. Hvad det er for en nødvendighedens lov, der siger, at eksempelvis lærere er mere resistente eller mindre smittebærende i deres omgang med en hel skoleklasse end eksempelvis en frisør er i omgang med en enkelt kunde ad gangen?

Danmark er ellers langt fra at nå den grønne kurve for ledige intensivpladser på hospitalerne. Og endnu længere væk fra det røde worst case-scenarie, som sundhedsminister Magnus Heunicke viser frem på regeringens pressemøder. Danmark kunne således åbne en del mere op.

Men imens de små og mellemstore virksomheder, der skaber indtægtsgrundlaget for nationens verdensrekord-store offentlige sektor, kæmper for at overleve, har Mette Frederiksen stirret sig blind på sundhedsvæsnet og den offentlige sektor. Det er her, hun kan kontrollere. Og statsministerens tillid til danskerne kan ligge på et meget lille sted.

Selv efter at vi danskere i ugevis havde holdt afstand, hostet i ærmet og ladt farmor alene på plejehjemmet, indledte hun mandagens pressemøde med at holde en nytårstale-lang indledning med formaninger, før vi fik at vide, at de små måske må komme i institution. Hun betingede samtidig,  at selv hendes knap-så-meget-åbning af Danmark endda vil blive aflyst, hvis ikke vi fatter ordren.

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
0 kommentarer
Vis kommentarer

Mere fra Ekstra Bladet+

Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+