Mettes misforståelse

LAD OS FREMHÆVE en bestemt minister i Mette Frederiksens nye regering: Simon Kollerup er ny erhvervsminister.

Kollerups erhvervserfaring består i, at han har været studentermedhjælper, rundvist turister i De Kongelige Gemakker og siddet kortvarigt i Socialdemokratiets presseafdeling.

MEN SIMON MÅ være god til at stå op om morgenen. For som Mette Frederiksen svarede, da hun i går blev spurgt, hvorfor hun havde valgt lige netop de udpegede 19 som ministre:

– De er faktisk først og fremmest valgt ud fra, at det er folk, der laver noget. Det er et vigtigt kriterium for mig. At folk står tidligt op og arbejder.

MAN KAN HER joke med, at der ikke skal så meget til at blive socialdemokratisk minister – man skal bare være A-menneske (katjing!). Eller med, at partiformanden øjensynligt også har haft socialdemokratiske folketingsmedlemmer til rådighed, der ikke står tidligt op eller arbejder.

Men der er en underliggende alvor. Kollerup ligner et symptom på, at Danmarks nye regering lider af en beklagelig misforståelse eller vildfarelse. Det er muligt, at Mette Frederiksen vil være ’børnenes’, ’de nedslidtes’ eller ’Nordjyllands’ statsminister. Men enhver statsminister er til enhver tid hele Danmarks statsminister. Statsministeren er alles.

METTE FREDERIKSEN er bare ikke rigtig erhvervslivets statsminister.

Når man udnævner en erhvervsminister, hvor behovet for at ’vokse med opgaven’, som man siger, forekommer kontinent-stort, er der ikke noget at sige til, hvis man ude i erhvervslivet løfter det ene øjenbryn.

Ikke mindst hvis man samtidig betragter det berømte ’forståelsespapir’, udfærdiget af de fire røde partier, og ser, hvor mange linjer dansk erhvervsliv – nationens skaffedyr – er tildelt. Så ligner det en stedmoderlig behandling.

NÅR BORGERLIGE i disse dage ymter, at det ikke er nok at drage i en ny retning med Danmark, for man skal også finde pengene til billetten, har de følgelig ret.

Ikke fordi vi går meget op i erhvervsstof her på Ekstra Bladet. Men vi anerkender, at forudsætningen for at opretholde velfærden – og ikke mindst bedre den – er, at der er dyb respekt for alle parter, der i denne sammenhæng er livsnødvendige.

DET ER DET, der er ’sammenhængskraften’. Et ord, politikere slet ikke kan holde op med at sige i disse år.

Vi opfordrer Mette Frederiksen og den nye regering til også at sætte sig ind i, hvad begrebet egentlig betyder.  Og ikke mindst i, hvad det indebærer. 

326 kommentarer
Vis kommentarer