Mettes muligheder

ET ENKELT SØLLE mandat. Så lidt skilte Helle Thorning fra at kunne fortsætte som statsminister – men det er historie nu. Hun valgte klogt at trække sig som S-formand og pege på Mette Frederiksen som sin efterfølger.

Derved undgår Socialdemokraterne et opslidende, internt opgør om magten. Alle kan tilsyneladende enes om den tidligere beskæftigelses-og justitsminister som det oplagte bud på en ny politisk leder og dermed statsministerkandidat.

METTE FREDERIKSEN har sommeren til at forberede sig på jobbet som oppositionsleder – og hun har to muligheder:

Enten kan hun vælge at læne sig tilbage og passivt være vidne til, at Lars Løkke (V) og Kristian Thulesen Dahl (DF) slider hinanden op.

ELLER OGSÅ KAN hun tage den kommende statsminister på ordet (’jeg vil samarbejde hen over midten’) og bruge kræfter på at få så meget af sin egen politik som muligt ud over rampen.

Vi foreslår det sidste, for derved har hun måske mulighed – i hvert fald i teorien – for at afbøde nogle af de værste virkninger af borgerlig nedskærings-politik.

OG HER TÆNKER vi først og fremmest på dagpenge-massakren. Mette kan passende minde Tulle om, at han både før og efter valgkampen lovede at rette op på indgrebet. Men hun må samtidigt banke Bjarne Corydon-fløjen på plads og erkende, at et anstændigt og retfærdigt system vil koste en ekstra pose penge.

ET ANDET OMRÅDE, som Mette Frederiksen af al magt skal søge at få indflydelse på, er flygtninge- og asyl-politikken, selv om det bliver svært.

For den bliver hårdere end benhård med Dansk Folkeparti som det største borgerlige parti. Uanset om Tulle går i regering eller ej. Forlods har Lars Løkke lovet at rulle Helle Thorning-regeringens lempelser tilbage– men det vil Dansk Folkeparti ikke nøjes med.

DEN NYE S-FORMAND har den fordel frem for sin forgænger, at hun er forhandlingsvant og ikke bleg for at få fingrene helt ned i materien.

Hvis hun evner at styre Socialdemokraterne ind på en kurs, hvor partiet opnår solide velfærds-resultater trods det borgerlige sammenrend, bliver Helle Thorning ikke den sidste kvindelige statsminister.

106 kommentarer
Vis kommentarer