Annonce:
Annonce:

Mettes nødløgn

Skal man følge logikken om, at penge fra nedlæggelsen af storebededag går til forsvaret af Ukraine, kunne man lige så vel tale om, at indførelse af topskattelettelser på modsat vis må forhindre et forsvar af Ukraine. Foto: Ritzau Scanpix
Skal man følge logikken om, at penge fra nedlæggelsen af storebededag går til forsvaret af Ukraine, kunne man lige så vel tale om, at indførelse af topskattelettelser på modsat vis må forhindre et forsvar af Ukraine. Foto: Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Lederen
EKSTRA BLADET MENER

DER ER krise. Der er krig. Så det er nødvendigt, formaner statsministeren. Storebededag må og skal droppes.

LANDETS leder holder en nytårstale. Den første i spidsen for en helt ny, angiveligt sensationel, ’bred regering’, og bagefter er det mest kontroversielle, at Mette Frederiksen og kompagni – fortsat - vil droppe storebededag.

ENDDA selvom ikke alle bryder sig om det, som statsministeren ’fornemmer’.

OPSTANDELSEN er dog forståelig. For vi taler ikke bare om vrede bagere, der mister deres varme hveder-omsætning eller fagforeninger, der gerne vil vide, hvad overenskomstforhandlinger skal bruges til, hvis regeringen alligevel vil bestemme det hele - eller hvor den af regeringen lovede lønkompensation i øvrigt skal komme fra?

Annonce:

NÆH, Danmarks nyslåede regering har simpelthen serveret ideen med en falsk begrundelse. Overskuddet på statens finanser ved at begrave storebededag går angiveligt til krigen Ukraine, hedder det. For ’pengene skal gå til at styrke vores nationale og europæiske forsvar.’

METTE Frederiksen elsker som bekendt at tale krisesprog. Det letter ligesom al politiks gang i den offentlige mening, at den fremføres som noget nær nødværge. Frederiksen forfiner hermed eksfinansminister Bjarne Corydons 'nødvendighedens politik’, som var en slags modsætning til ønsket politik. Statsministeren destillerer metoden til en nødløgn.

FOR SKAL man følge logikken om, at penge fra nedlæggelsen af storebededag går til forsvaret af Ukraine, kunne man lige såvel tale om, at indførelse af topskattelettelser på modsat vis må forhindre et forsvar af Ukraine. For i sidstnævnte tilfælde mister staten penge, der i statsministerens logik vel burde gå til forsvaret?

Annonce:

DET ER bemærkelsesværdigt. Ingen af de tre partier i Danmarks nye regering stiller sig fuldhjertet bag koblingen af en aflyst helligdag med forøgelse af forsvarsbudgettet. En naturlig forklaring er selvfølgelig, at ikke alene tvivler regeringen selv. Man aner også faren for, at sløjfningen af storebededag kan forlise, allerede inden den har forladt havnen.

OG usikkerhed om ideens oprindelse tjener alle tre regeringspartier som kamuflagebeklædning: ’Det er ikke noget, der er dyrket i vores forhave,’ vil de sige. Og skal vi ikke gætte på, at det i så fald ikke bliver sidste gang, man ser denne form for flyverskjuls- og forsvarstaktik fra SVM-regeringen?

DET bemærkelsesværdige ved statsminister Mette Frederiksens tale er, at den egentlig ikke forpligtede nogen eller noget i regeringen til noget konkret. Mens det forholdt sig omvendt med resten af os borgere i Danmark.

HVEM ER det egentlig, der har forsømt samt kørt forsvaret af Danmark og Europa i sænk? Vi spørger bare.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
518 kommentarer
Vis kommentarer

Læs mere

Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Ja, det leder til fascisme
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: