Miljøsvin som minister

Esben Lunde Larsen – en hån mod sin fine titel. Foto: Jens Dresling
Esben Lunde Larsen – en hån mod sin fine titel. Foto: Jens Dresling

AT KALDE Esben Lunde Larsen for ’miljøminister’ er en fornærmelse mod titlen.

SENEST møver han nu et lovforslag igennem, der skal tillade pengemaskiner til søs: store havbrug med regnbueørreder og laksefisk. Resultatet bliver tonsvis af kvælstof ud i havet – oven i de mængder, Lunde Larsen i forvejen åbnede sluserne for med sidste års landbrugspakke.

’DET GIVER vækst’, jubler ministeren. Ja tak – algevækst! Og vækst i tegnebøgerne hos de nye laksemillionærer. Mens dyrelivet kreperer.

MANDEN giver den som et fromt, kristent menneske, men det er vist kun i kirken om søndagen, han ikke udelukkende tænker i nye måder, landbruget kan skovle penge hjem på. Fornemmelsen for, at vi alle på en eller anden måde har fælleseje til vores rene luft, vores søer, grundvand, åer og landskaber er sort snak for ham.

LIGE NU er det Danmarks Sportsfiskerforbund og Danmarks Naturfredningsforening, der protesterer vildt og inderligt mod ørredbrugene. Han nægter at forstå, at han ikke både kan give los for kvælstof til lands og til vands. Men det går vel, som det plejer: Ministeren kommer med et par nedladende bemærkninger om, at kritikken er noget kællinge-snak fra caffe latte-drikkende altan-romantikere.

KENDSGERNINGEN er, at Esben Lunde Larsen udmærket ved, at det koster miljøet, hver gang han åbner for nyt svineri.

DERFOR SMINKES hans ulykker jævnligt af lappeløsninger og bogholderkneb, der skal få tallene til EU’s vandrammedirektiv til at se pæne ud. Havbrugenes skader opvejes af muslinger, påstår han denne gang, selv om det er stærkt tvivlsomt. Og lige nu bryster han sig også af de store kvælstof-sugende vådområder, han vil skabe. De skal opveje, at landmændene fik lov at pløje randzonerne op, og at kvælstof og pesticider derfor siver lystigt ud i søer og vandløb.

’ET KINDERÆG for landmændene’, kalder Lunde Larsen sine vådområder. Ja tak – skatteyderne skal betale landmændene millioner af kroner for noget jord, de alligevel ikke kan tjene penge på. Vådområderne koster 1,6 milliarder kr. Skatteyderne er igen til grin for deres egne penge, og Lunde Larsen er skamløs nok til at prøve at fremstå som julemand og miljøforkæmper.

HVAD bliver det næste fupnummer, vi skal betale for?

125 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere