Mørkets minister

Følg Lederen
EKSTRA BLADET MENER

MEGET KAN siges om justitsminister Søren Pape Poulsen (K). For eksempel at han er forbløffende adræt, når det handler om at løbe fra sine løfter.

Aktuelt har ministeren, der bryster sig af at være formand for et parti, som sætter dyder som ordholdenhed og troværdighed højt, besluttet sig for at blæse på alle de fine ord og fastholde den omstridte offentlighedslov – også kendt som mørklægningsloven.

ET FLERTAL bestående af SRSF-regeringen, Venstre og de konservative vedtog den skammelige lov tilbage i 2013 trods en tsunami af advarsler.

Med den nye lov blev der for alvor spændt ben for offentlighedens mulighed for at kontrollere, hvad magthaverne laver i maskinrummet og efterprøve ikke mindst ministrenes beslutninger.

MØRKLÆGNINGEN blev administreret så effektivt, at mange konservative fik kolde fødder. Da Venstre fik nøglerne tilbage til Statsministeriet i 2015, talte Søren Pape klart imod mørklægningsloven.

 Blandt andet udtalte K-formanden: ’Selv om jeg synes, at den nuværende offentlighedslov kan være god på mange områder, må jeg sige, at der er noget, der simpelthen mørklægger for meget’. Han slog fast: ’Politikere som os skal tåle at blive set i kortene’.

MEN PLUDSELIG sad Pape og co. med i regeringen, og så var en ændring pludselig ikke så aktuel længere. Mange politikere undgår jo helst offentlighedens søgelys, når de sidder i magtens centrum.

Efter pres fra de radikale og SF hostede ministeren dog op med et par ændringsforslag. Men de ville gøre loven om muligt endnu mere restriktiv.

FOR NYLIG fik de radikale nok og meldte sig i protest ud af forligskredsen bag den forkætrede lov. Lige præcis den radikale protest vender og drejer Søren Pape nu til et ’argument’ for at skyde enhver ændring af loven i sænk. Ren manipulation.

REALITETEN ER, at der i Folketinget indtil nu har været et klart flertal for en ny offentlighedslov. Men Søren Pape, der så frygtelig gerne vil fortsætte i magtens indercirkel med statsminister Lars Løkke (V), er ikke den eneste på vild retræte.

Også Dansk Folkeparti er blevet lang i spyttet. Partiet ruster sig til spillet om magten. Og i det spil tager et princip om offentlighed i forvaltningen ikke mange stik hjem.

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
0 kommentarer
Vis kommentarer

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind