Mørklægning

SÅ ER den gal igen. Med offentlighedsloven. Eller ’mørklægningsloven’, som Ekstra Bladet har døbt den.

I FORBINDELSE med forhandlingerne om ændringen af det danske retsforbehold i EU er det nu afsløret, at justitsminister Mette Frederiksen (S) har afvist at give de tre EU-kritiske partier, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, adgang til analyser m.m., der skal ligge til grund for en ventet folkeafstemning om EU-forbeholdet.

MINISTEREN har afvist at give indsigt i det væsentlige materiale ved at henvise til en af de nye, omstridte paragraffer i mørklægningsloven, paragraf 27. Den hemmeligholder dokumenter, der udveksles mellem ministre og folketingsmedlemmer i forbindelse med lovarbejde.

IKKE overraskende er de tre EU-kritiske partier rasende over, at de – og dermed deres vælgere – holdes i uvidenhed. Men det rager Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, langsomt.

HUN SIGER til Jyllands-Posten, at de tre EU-kritiske partier ’selv har afskåret sig fra adgang til oplysningerne’, fordi de har sagt nej til at indgå i en ny aftale.

DEN socialdemokratiske retsord-fører mener altså, at partier skal opføre sig på en bestemt måde, hvis de skal have oplysninger om lovarbejde.

HER ER tale om en demokratisk kortslutning, der normalt kun forekommer i bananrepublikker og diktatoriske stater.

MEN kortslutningen viser desværre den udemokratiske tankegang, der gennemsyrer hele mørklægningsloven.

IFØLGE en undersøgelse foretaget af Folketingets ombudsmand bruger ministerier nidkært mørklægnings-lovens mange muligheder for at hemmeligholde oplysninger.

LOVEN tillader godt nok såkaldt ’meroffentlighed’, altså at aktindsigt alligevel gives. Men ministerierne bruger stort set aldrig den mulighed. Systemet lukker sig om sig selv. Lige efter lovens formørkede ånd.

NYESTE eksempel kom i går eftermiddag. Her sagde justitsminister Mette Frederiksen (S) nej til, at offentligheden kan få at vide, hvad 'samarbejdsproblemerne’ i den nu lammede Irak- og Afghanistan-kommission handler om. Det ville ellers være relevant. F.eks. har kommissionen indtil videre kostet skatteyderne godt 13 mio. kr.

116 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere