Mørklægning

Følg Leder

I DET efterhånden fuldstændig nedkørte grundlag for trekløver-regeringen kan læses, at den såkaldte Offentlighedslov skal ændres.

Meldingen blev mødt med en stor portion skepsis i medierne. Med god grund.

FOR NU vurderer de konservatives formand, justitsminister Søren Pape, der sammen med Liberal Alliance krævede ændringen, at der næppe kommer til at ske noget som helst.

’Det er rigtig svært,' erkender Pape over for Politiken. Avisen påpeger, at det er Venstre og Socialdemokratiet, der stiller sig på bagbenene.

SELVFØLGELIG er det lige de to partier, der siger nej til åbenhed i forvaltningen. De er tættest på Statsministeriet, og de er alt andet end interesserede i at blive tvunget til at afsløre, hvordan de opfører sig i magtens korridorer.

SOM BEKENDT blev den skandaløse Offentlighedslov vedtaget i 2013 med stemmer fra SRSF-regeringen samt Venstre og konservative.

Allerede lang tid før vedtagelsen blev der advaret mod loven. Den ville reelt gøre det umuligt for offentligheden at kontrollere, hvad ministerierne foretog sig. Men det var lige præcis, hvad flertallet i Folketinget ønskede.

HER PÅ Ekstra Bladet døbte vi loven Mørklægningsloven, og den har i overvældende grad levet op til navnet.

Gang på gang har ministre og villige embedsmænd nægtet at udlevere oplysninger, der kan kaste lys over deres skalten og valten med magten.

NÅR DET alligevel er lykkedes for Ekstra Bladet og andre medier at udføre den fornemmeste pligt – at være vagthund på borgernes vegne – er det ikke på grund af, men på trods af Mørklægningsloven.

SÅDAN SKAL retstilstanden ikke være i et demokrati, der på papiret bryster sig af at være gennemskueligt og åbent. Men hos de to store traditionelt regeringsbærende partier er principper noget, man kun taler om ved festlige lejligheder.

SOM EN vis Søren Gade kom til at sige flere år efter, at han som forsvarsminister konsekvent havde mørklagt oplysninger og vildledt om Irak-krigen: 'Vi ruttede ikke med sandheden.’ Gade er i dag Venstres gruppeformand ...

DET ER næppe realistisk, men ville være befriende, hvis de konservative og Liberal Alliance stod fast og dermed kastede et afslørende lys på mørkemændene i Venstre og Socialdemokratiet.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller