Annonce:
Annonce:

Mordet på ATP

 

ATP skal man være glad for: Det er sandsynligvis den mest fornuftige opsparing, man nogensinde kommer til at foretage. Foto: Lærke Posselt
ATP skal man være glad for: Det er sandsynligvis den mest fornuftige opsparing, man nogensinde kommer til at foretage. Foto: Lærke Posselt
Annonce:
Følg Lederen
EKSTRA BLADET MENER

Der er et mordforsøg i gang: Offeret er vores alles pensionskasse, ATP, og gerningsmændene er de borgerlige anført af Cepos og Dansk Folkeparti.

ATP kender de fleste som noget småtteri på lønsedlen, der trækkes fra sammen med kantinebidrag og kontingent til personaleforeningen. Men ATP skal man være glad for: Det er sandsynligvis den mest fornuftige opsparing, man nogensinde kommer til at foretage sig. Den er kollektiv og omfatter alle danske lønmodtagere, og derfor er den billig.

Og af samme grund er den hadet af både bankerne og de borgerlige.

Annonce:

Nu har ATP’s fjender set deres chance. ATP har nemlig dummet sig og investeret mere risikabelt netop på et tidspunkt, da man skulle have skruet ned for risikoen, nemlig i 2021, lige før Putin invaderede Ukraine. Beslutningen sendte ATP i tovene sammen med så mange andre på finansmarkedet. Det blev ikke bedre af, at ATP-ledelsen reagerede tonedøvt på den kritik, der selvfølgelig fulgte, og nu kommer de politiske knive frem.

Men det er hykleri, når DF’s Morten Messerschmidt spiller opbragt over ATP’s tab. Messerschmidt har selv har været med til at vedtage den lov, der gav ATP lov at investere mere risikabelt. Det skete i Folketinget 18. maj 2021, og ikke et eneste parti stemte imod. DF stemte for, og havde ingen indvendinger. Nu løber man fra egne synspunkter, fedter for bankerne og svigter lønmodtagerne.

En stor ATP-ordning er nemlig det eneste fornuftige for de fleste af os. Det var den model, Sverige valgte, men da vi skulle i gang med pensionsopsparingen i Danmark i 1980’erne, var landet blevet ramt af nyliberal febertåge. Derfor blev ATP ikke udbygget, og bidragene fik lov at sakke agterud for lønudviklingen. I stedet fik vi et virvar af pensionskasser og private ordninger, hvor omkostningerne typisk er tre gange så høje som hos ATP, og afkastene derfor også dårligere.

Det var en fejl, og den bør rettes nu.

Annonce:

De borgerlige attentatmænd snakker om at lukke ATP eller i hvert fald gøre det frivilligt at indbetale til ordningen. Vi foreslår i stedet, at man gør det frivilligt at indbetale hele sin pension til ATP. Det vil for de fleste af os være en langt bedre løsning.

Finanssektoren vil sikkert blive rasende over dette forslag og påstå, at det vil påføre den unfair konkurrence fra ATP. Men det viser jo bare, at ATP er den bedste løsning for lønmodtagerne – trods et enkelt skævt år.

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
273 kommentarer
Vis kommentarer
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Nej, transkønnnede kan ikke skifte fra mande- til kvindefængsel
Annonce:
Annonce:

... Dom over Haas

Annonce:
Annonce: