IFØLGE landets statsminister er det boligejerne, der har mest brug for tryghed i samfundet.
Og særligt boligejere, der de seneste årtier har set deres friværdier vokse med mere, end almindelige indkomster var i stand til at tjene ved at gå på arbejde.
ONSDAG præsenterede skatteminister Karsten Lauritzen (V) udspillet ’Tryghed for boligejerne’. Og det stod klart, at trygheden ved at aflyse stigninger i grundskylden frem til 2020 først og fremmest skal sikres hos dem, der i forvejen burde være landets tryggeste borgere.
Ejeren af et hus til den gennemsnitlige værdi af 8,4 millioner kroner på det rige Frederiksberg midt i hovedstaden sparer eksempelvis 68.100 kroner i grundskyld. Og mere velbeslåede murstensfyrster i det nordlige København vil opnå endnu større besparelser.
DET SIGER sig selv, at ejendomsvurderinger ikke skal kastes lemfældigt rundt i boligkvartererne i Danmark. Skandaløse eksempler på identiske boliger med vidt forskellige ejendomsskatter har længe været fremført i medierne.
Men når statsministeren og andre med alvorsminer på denne baggrund fremturer med, at boligen er den største investering, folk foretager i deres liv, og derfor skal der ’være tryghed om det’, så er det åbenbart bare en omskrivning af, at dem med de største ejendomme og friværdier skal slippe billigst.
MAN kunne også have valgt en anden løsning. Eksempelvis et boligskatte-udspil, hvor der kun findes en simpel samlet ejendomsskat og ingen grundskyld.
Man kunne så have ’givet tryghed’ til alle boligejere uden undtagelse ved at sikre, at ejendomsvurderinger ikke sejler rundt på markedet som en skude uden ror.
DET NYE ’boligskattestop’ ligner mest af alt en ny måde at nedsætte topskatten på.