Muttis afmagt

EU er blevet et stort, larmende kræmmermarked, hvor pladsbestyrer Merkel søger at få ørenlyd. Foto: Ritzau/Scanpix
EU er blevet et stort, larmende kræmmermarked, hvor pladsbestyrer Merkel søger at få ørenlyd. Foto: Ritzau/Scanpix
Følg Leder

MIGRANT- OG flygtningekrisen er EU’s største politiske problem. Og når diverse medier skriver, at tyske kansler Merkel fredag fik en asyl-aftale på plads med de andre EU-lande, passer det ikke.

Der blev lavet en aftale, ja. Men den forpligter åbenbart ingen. Det kaos, der de seneste uger har udspillet sig i Middelhavet, hvor skibe fra humanitære organisationer – eller fra Mærsk – samler migranter op, men ikke kan komme i havn med dem, fortsætter. Det samme gør Angela Merkels afmagt.

IFØLGE asyl-aftalen skal der oprettes lejre i Afrika til at behandle asylsøgere. Hvilket afrikanerne naturligvis afgør, om de har lyst til. En stor sum penge kan muligvis hjælpe på motivationen. Flere penge til flere afrikanere vil dog også betyde, at flere afrikanere vil forsøge at betale sig adgang til Europa.

Man vil ligeledes oprette lejre i EU med samme mål: At samle asylsøgere og behandle deres sager i disse centrale lejre. Hvorefter ansøgerne enten sendes hjem igen eller fordeles i de forskellige EU-lande. Lejrene skal imidlertid oprettes efter et frivillighedsprincip. Og modtagere af asyl skal fordeles efter et solidaritetsprincip.

HER SATSES der tydeligvis på, at lande, hvor mange migranter i forvejen har hobet sig op – Italien. Spanien og Grækenland – har interesse i at melde sig. Ingen af dem ser dog ud til at stå med hånden i vejret. Også her skal der formentlig falde en stor sum penge.

Migrant- og asylpolitikken i EU er med andre ord blevet et stort, larmende kræmmermarked, hvor pladsbestyrer Merkel søger at få ørenlyd, men overdøves af hver enkelt nationalstat, der foretrækker at røgte sin egen butik.

IRONIEN ER, at sjældent er så få migranter kommet ind i EU som i det seneste halve år. Mest fordi Merkel faktisk fik lavet en handel med Tyrkiets præsident Erdogan om at lukke ned for migrantstrømmen. Og alligevel svinder de europæiske befolkningers tillid uge for uge.

Protestpartier vinder samtidigt frem. Eksempelvis er regeringspartiet Lega, ifølge målinger, blevet Italiens største parti på at lukke landets havne for ngo-skibe, der bringer flygtninge i land. Og Sverigedemokraterna står til at blive Sveriges største parti på at ville lukke fuldstændigt af for migranter.

INTET ER i virkeligheden ’på plads’. Den Europæiske Union befinder sig fortsat i et opgør med alt og alle og måske mest af alt med sig selv.

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.