Når Trump ikke fatter hvad der sker med Larsen

Et isbjerg på størrelse med det halve Jylland er ved at knække af Antarktis.

Forskerne kalder isstykket for Larsen C. Det fungerer som en prop, har professor og leder af klimainstituttet Nansensenteret i Bergen, danskeren Sebastian Mernild, forklaret i Jyllands-Posten. Forskernes vurdering er, at når Larsen C først har løsrevet sig som et gigantisk isbjerg, vil det efterfølgende resultere i en vandstigning i verdenshavene på omkring ti centimeter.

Meldingen fra Antarktis kommer, samtidig med at USA’s præsident, Donald Trump, har kundgjort, at han trækker USA ud af klimaaftalen fra Paris.
En melding, der torsdag og fredag trak spor af alt fra forurettelse over fortvivlelse til modfaldenhed på verdens sociale medier. ’Jorden kalder Trump: Fuck You!’, ’Make The Planet not The US Great Again’ eller ’sidste mand slukker og lukker’, kunne man bl.a. læse.

Men før undergangsstemningen sætter helt igennem, er der faktisk godt at melde om Trumps: ’We’re Getting Out.’
Som Dagbladet Informations klimajournalist Jørgen Steen Nielsen skrev torsdag:

’Det forunderlige og ironiske ved Trumps beslutning er jo, at den gennem de seneste dage og uger har svejset verdensledere, lokale ledere, internationale virksomheder og civilsamfundsorganisationer sammen i et ihærdigt forsvar for Paris-aftalen og en passioneret italesættelse af behovet for at bremse klimaændringerne.’

Selv storforurenende Kina (som pr. indbygger stadig er efter USA, der står for knap en tredjedel af verdens CO2-udledning) har meddelt, at de står fast på aftalens mål om at holde den globale opvarmning nede under to procent. Trump går med sin beslutning i sauna med blot to andre lande i verden: Syrien og Nicaragua.

Og den amerikanske præsident har tilmed skabt klima-vognborg i amerikansk industri, hvor alle synes stærkt imod beslutningen.
Toplederne af giganter som Tesla, Apple, ExxonMobil, Coca Cola, Google, Facebook, General Electric, Microrosoft og Bank of America har meldt klart, rent og utvetydigt ud imod Donald Trump. Grøn omstilling er næste ’big business’. Det er om noget det, der skal til for at gøre Amerika stort igen samt uafhængigt af arabiske oliestater.

Men Donald Trump lytter ikke. Heller ikke til de syv ud af hver ti amerikanere, der er målt til at at være imod hans beslutning.
For global opvarmning er ’a hoax’. Det er bedrag, svindel, forskerjammer, har præsidenten altid hævdet.

Trump har så heller ikke stået og stirret ned i revnen ved Larsen C., kan man sige. I den seneste uges tid er den vokset med 17 kilometer og påbegyndt en langsom drejning mod ishavet. Noget, der nok vil få revnen til at stirre tilbage på den stirrende.
Tal fra USA’s nationale sne- og isdatacenter, NSIDC, viser dertil, at isdækket ved Antarktis har ramt et rekordlavt niveau.

Hvis ikke dette kan overbevise en mand, der hver dag hævder, at månen er en gul ost, eller at Darwin tog fejl, eller at jorden er flad, eller at han er den mest forfulgte præsident i historien, så kan mandens enfoldige skryden lykkeligvis anvendes til at vække resten af verden.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.