Nasserøve

 

Følg Leder

Lad mig starte med en bekendelse! Jeg medvirker til skattespekulation.

Som de fleste danskere er jeg naturligvis imod, at virksomheder kan tjene bunker af penge og slippe for at betale skat, bare fordi de sender overskuddet til et andet land, hvor beskatningen er nul eller næsten ingenting. Jeg synes, disse skattely-selskaber er en flok tyveknægte, som vi alle burde boykotte.

Men her er det så, min bekendelse kommer: Jeg er selv kunde hos en af tyveknægtene, telefonselskabet 3. Jeg kunne selvfølgelig bare skifte selskab, men skattespekulationen er så udbredt, at det er ganske besværligt at finde et teleskab, der betaler den skat, de burde. TDC brugte f.eks. skattely-modellen, da de blev opkøbt af kapitalfonde.

Senest er det politikerne selv, der er blevet taget med bukserne nede. Hver gang, de spiser i Snapstinget, sender de en del af overskuddet i skattely.

Alle vil naturligvis gerne betale mindst muligt i skat, også jeg. Men jeg har dog også forståelse for, at velfærdssamfundet ikke kan fungere uden min skattebetaling. Jeg synes ganske enkelt, at de selskaber, der benytter sig af skattely, er en flok nasserøve.

Jeg kunne måske leve med, at de ikke betaler skat i Danmark, hvis pengene i stedet gik til at finansiere hospitaler og uddannelse i andre lande. Men sådan er det ikke. Pengene går ene og alene til at gøre rige mennesker endnu rigere.

Skat er tæt knyttet til moral, men intet tyder desværre på, at EU har nogen som helst moralske skrupler ved at huse skattely i fællesskabets midte. EU-Kommissions formand, Jean-Claude Juncker, var fra 1995 til 2013 statsminister i Lu-xembourg, som er et af de flittigst benyttede skattely. Men hvis EU skal have nogen som helst berettigelse, så er det netop på et område som skat, at det for en gangs skyld giver mening at have et overordnet koordinerende led.

Men hvis vi bare læner os tilbage og venter på, at EU får moralske skrupler, så kan vi formentlig vente til evig tid.

Derfor må vi selv kaste os helhjertet ind i sagen. Politikerne på Christiansborg kunne jo starte med at fyre Meyer som bestyrer af Snapstinget og samtidig indføre et regelsæt, der betyder, at staten og kommunerne ikke må handle med firmaer, der sender deres overskud i skattely. Jeg går ud fra, at det offentlige heller ikke handler med folk, der snyder i skat herhjemme. Så hvad er lige forskellen?

Og så er der mig selv. Jeg må hellere se at få mig taget sammen til at skifte teleselskab. For naturligvis bærer jeg og alle andre også et ansvar for at forhindre skattespekulation.

Seneste nyt

Det er fuldstændig hat og brille

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.