Ned på maven

DER ER godt nok mange milliarder kroner i omløb i den offentlige debat for tiden. Flyfabrikken Boeings annoncer har eksempelvis genrejst debatten om nye krigsfly til 30 milliarder plus et ukendt milliardbeløb til drift.

SAMTIDIG viser nye afsløringer, hvor impotent staten præsterer, når det gælder inddrivelse af de penge, borgerne skylder det offentlige.

AF DE nyeste beregninger fremgår ifølge Politiken, at borgernes gæld i form af skat, bøder, for meget udbetalt boligstøtte, studielån osv. i december var nået op på svimlende 82,7 milliarder kr.

DE ENORME restancer skyldes, at statens centrale inddrivelses-system, EFI, der for 11 år siden overtog al håndtering af gæld til det offentlige, er blevet skrottet. Det vil være forkert at skrive, at systemet er brændt sammen. For det har aldrig fungeret.

DERFOR mangler kommunerne i omegnen af 3,5 milliarder kr., der kunne være brugt på ældre, børn og unge osv.

V-REGERINGEN har nu langt om længe lagt sig fladt ned på maven og lavet en krise-aftale med kommunerne, så de igen får ansvaret for at kradse en del af pengene hjem.

AFTALE eller ej. På bundlinjen står, at det offentlige samlet kommer til at miste et uhyrligt milliard-beløb på grund af det fejlslagne inddrivelses-system.

SKANDALEN er endnu et eksempel på, hvordan Venstre også misrøgtede sit ansvar, sidst partiet sad i regering og skaltede og valtede med skattekronerne.

DAVÆRENDE indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og skatteminister Kristian Jensen ’musklede’ systemet igennem i 2005. De blæste på alle advarsler. Siden lod andre skatteministre fra Venstre systemet sejle videre.

SR-REGERINGEN indså, at makværket ikke stod til at redde. Men ved skæbnens ironi blev det nuværende skatteminister Karsten Lauritzen (V), der i sommer begravede systemet.

TILBAGE står, at en stribe fremtrædende Venstre-ministre med Lars Løkke i spidsen bærer hovedansvaret for, at stat og kommuner har tabt et gigantisk milliard-beløb på gæld, der ikke har kunnet inddrives.

DET ÆNDRER krise-aftalen med kommunerne ikke ved. Men Løkke og co. vil gøre alt for også at åle sig uden om det ansvar.

128 kommentarer
Vis kommentarer