Nej, Ömer

Syrienkrigeren Ömer Kücükavci sidder på 13. måned fængslet i Nordsyrien, fordi han har kæmpet for IS. Nu vil han
til Danmark. Foto: TV2
Syrienkrigeren Ömer Kücükavci sidder på 13. måned fængslet i Nordsyrien, fordi han har kæmpet for IS. Nu vil han til Danmark. Foto: TV2
Følg Leder

SYRIEN-KRIGEREN Ömer Kücükavci er født og opvokset i Danmark og sidder på 13. måned fængslet i Nordsyrien.

Han har en bøn til Danmark og danskerne:

– Det er ikke bare en bøn. Det er større end en bøn. Jeg beder til, at I tilgiver mig, som han siger til TV2 i dokumentaren ’Fanget i Syrien’, der blev sendt i aftes.

MEN ÖMER har en dårlig sag. Langt de fleste danskere ser hellere, at fængselsinspektøren i det kurdisk kontrollerede Nordsyrien smider nøglerne væk.

Ömers forbrydelse mod fred, frihed og menneskehed er åbenlys.

SIDEN SOMMEREN 2012 er mindst 150 personer udrejst fra Danmark til Syrien og Irak for at støtte Islamisk Stat eller andre militante grupper i borgerkrigen ifølge TV2. Mindst syv af disse befinder sig angiveligt i dag i fangenskab i Syrien.

Ömer Kücükavcis hustru, der i 2016 rejste til Syrien for at slutte sig til sin mand i Islamisk Stats hovedstad, Raqqa i Syrien, opholder sig eksempelvis i dag ligeledes i en kurdisk interneringslejr, hvor familier til IS-krigere sidder fanget.

SAGEN ER i virkeligheden enkel. Der bør ikke være nogen vej tilbage for hverken 24-årige Ömer Kücükavci eller hans 23-årige hustru. De er ikke danske, men tyrkiske statsborgere.

Ömer Kücükavci er i øvrigt fætter til Syrien-jihadisten Solle Kücükavci, der er strandet i Tyrkiet og til Radio24syv har fortalt, at han også gerne vil tilbage til Danmark. Vi går ud fra, at denne families resterende medlemmer og venner i Danmark overvåges af PET.

DANSK RETSVÆSEN har såmænd allerede taget principiel stilling til ovennævnte problem. Endda i et tilfælde, hvor Syrien-krigeren var dansk statsborger. Højesteret stadfæstede i november en tidligere afgørelse fra Østre Landsret i sagen mod den 25-årige Syrien-kriger Enes Ciftci.

Dommen over dansk-tyrkeren Ciftci var fratagelse af dansk indfødsret, seks års fængsel og derefter udvisning.

Ömer Kücükavci hævder, han blev radikaliseret i Danmark. Tager vi ham tilbage, vil han kunne hjælpe med at afholde andre fra at ende som ham, påstår han. Hertil kan Danmark kun svare:

KÆRE ÖMER, som du fortæller til TV2, bor du under elendige forhold i en celle med 20 andre Syrien-krigere: – Folks ben svulmer op, der er fyldt med bakterier, infektioner, og der er lus og lopper i hvert værelse, siger du.

Du gør et langt bedre arbejde med at afskrække andre fra at blive jihadister ved at sidde, hvor du sidder.

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.