Omsorg på samlebånd

 

Tør du blive gammel? Det private plejefirma Kærkommen, som Københavns Kommune har godkendt til at levere hjemmehjælp, skilter i sin brochure med slogans som ’Vi er mennesker, som passer på mennesker’ og ’Hjemmehjælp er ikke bare en ydelse. Det er et samarbejde’.

Flotte målsætninger – men problemet er bare, at de ikke holder i virkelighedens verden. Ansatte i plejefirmaet er underkastet et minuttyranni, der gør det umuligt at levere den ældreomsorg, som firmaet bliver betalt for.

Kærkommen styrer sine hjemmehjælpere benhårdt – minut for minut. F.eks. ved at udlevere køretidslister, som selv en Thorkild Thyrring umuligt kan overholde.

Da Ekstra Bladets medarbejdere prøvekørte en af ruterne, blev de godt en time forsinket. En tid, som kun kan indhentes ved at afkorte hjælpen hos hver enkelt borger betragteligt.

- Når jeg skulle gøre rent hos en klient, var jeg nogle gange nødt til at banke hurtigt på døren og gå igen. Derefter meddelte jeg Kærkommen, at borgerne ikke var hjemme, fordi jeg var meget forsinket, fortæller en af de ansatte.

Resultatet giver sig selv: Forvirrede og grædende, ofte senile, gamle mennesker. Og endnu værre: Det kan blive fatalt, hvis hjemmehjælpen ikke når ud for at give livsvigtig medicin.

Københavns Kommune har tidligere fået hård kritik for at drive rovdrift på sine hjemmehjælpere, og det medførte omfattende ændringer. Men det er selvfølgelig komplet uacceptabelt, hvis private firmaer blot kører videre, som om intet er sket.

Ansvaret er under alle omstændigheder kommunens. Afsløringerne omkring Kærkommen mere end antyder, at den har forsømt sin tilsynspligt.

Forleden udtalte socialdemokraten Trine Bramsen, at ’i det Danmark, jeg kender, passer vi på vores ældre’.

Trine Bramsen bør lære Danmark bedre at kende. Ikke mindst dets skyggesider. Så vi vil anbefale hende at følge med i Ekstra Bladet de kommende dage.

0 kommentarer
Vis kommentarer