Opråb til bankkunder

BANKSEKTOREN VISER igen sit glinsende smil. Man vil af med dankortet. Selvfølgelig vil man det. Når nu danske borgere er i lykkelig besiddelse af verdens bedste og biligste betalingsmiddel, så fører det i bankfolks optik naturligvis kun til en bestemt og ufravigelig konklusion:

Vi kan tjene flere penge her.

FORELØBIGT ER Jyske Bank gået i aktion. Når kundernes Visadankort en dag udløber, skal de have to kort, hvis de vil beholde Visadankortet. Kortet splittes op. Det er et angreb på dankortet, påpeger Forbrugerrådet, som man kan læse i dagens avis. Banken ønsker at vænne folk til at bruge internationale kort i stedet for dankortet. Sidstnævnte er sikret mod høje og ublu gebyrer via en politisk aftale. Internationale kort kan derimod pålægges store gebyrer.

Jyske Bank forklæder sit initiativ som ’valgfrihed’.

DANSKERNE har imidlertid for længst valgt dankortet til. Ved udgangen af september 2018 var der udstedt 4,1 millioner dankort kombineret med andre kort – ikke mindst med Visa.

Danskerne ved det. Det samme gør landets butikker. Selv erhvervs- og vækstminister Rasmus Jarlov (K) ved det: ’Dankortet er billigt i forhold til andre måder at betale på, og det kommer danske butikker til stor gavn. Og jeg synes også, der er et samfundsøkonomisk sigte i, at en procentdel af omsætningen i danske butikker ikke skal gå til udenlandske betalingsservicer’, som han siger.

JYSKE BANK imødekommer med sit initiativ ikke så meget sine kunders frie valg, som banken skærper sin egen indtjeningsevne. Hvis Jyske Bank virkelig ville yde sine kunder valgfrihed, ville det være enkelt. Banken ville i så fald give dem mulighed for ikke bare at vælge enten Visa- eller dankort eller begge hver for sig, men også at beholde Visadankortet.

Om kort tid vil man se andre danske banker melde sig i Jyske Banks kampagne. Og med lignende forblommede vendinger om at ville give kunderne et valg, der blot skal dække over ambitionen om at hæve indtjeningen.

IFØLGE Nationalbanken koster en betaling med dankort 2,40 kroner mod 13,70 kroner for et internationalt kreditkort. En kontantbetaling koster 4,50 kroner. Der findes således ingen gode argumenter for hverken danskerne eller for samfundet i at udfase dankortet. En sådan udvikling tjener kun banker og internationale kortudbydere.

Så når din bank med sit glinsende smil forsøger at forføre dig til at slippe dankortet, så smil tilbage og sig: Tak, men nej tak.