Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Ordentligheden der forsvandt

Ærlig talt: Her i ugen stod jeg over for Lars Løkke Rasmussen i Ekstra Bladets tv-studie. Vi diskuterede flygtninge. Løkke havde medbragt en graf, der viste, at antallet af asylsøgere ’kun’ steg med 48 pct. i Danmark i 2015, mens stigningen var dobbelt så stor i vores nabolande Tyskland og Sverige. Det fik statsministeren til at konkludere: Her kan I bare se. Min politik virker!

Det, statsministeren ikke talte om, var, hvad denne politik har kostet. Ikke i penge, men i omdømme. Eller i ’ordentlighed’ for nu at bruge hans eget ord fra nytårstalen.

For statsministeren er ’ordentlighed’ tilsyneladende bare et ord. Sådan et man bruger i flæng, når man er højstemt. Men sådan er det ikke for en gruppe af statsministerens partifæller. I en kronik i Berlingske kaldte de sig selv ’en del af Venstres stille bagland’. Der, hvor ’ordentligheden’ trives. Og denne gruppe af kredsformænd, byrådsmedlemmer og et enkelt tidligere folketingsmedlem mener ganske enkelt, at Venstre er nødt til at skifte fokus ’væk fra den hårde kolde tone’.

Ikke mindst lovforslaget om at beslaglægge asylansøgernes værdigenstande ser de som ’uværdig og skadelig’.

Men deres formand ser smykkeforslaget som en stor succes. Det opfylder det, Løkke vil: lukke munden på Dansk Folkeparti og få flygtninge til at søge andre steder hen. Se selv på tallene, Poul Madsen, fremturede han på tv: Asylsøgere styrer uden om Danmark.

Underforstået skide være med ’ordentligheden’.

Men ordentligheden er såmænd også forsvundet på den anden side af hegnet. For som vi i denne uge har afdækket her i Ekstra Bladet, venter tusindvis af mennesker i lejre i Østrig med et eneste mål: at komme nordpå. Og gerne til Danmark. De er ikke på flugt fra krig. De vil bare gerne have del i vores velfærd. Og de lyver gerne om, hvor de kommer fra, hvis det øger deres chancer. Men det eneste sikre resultat er, at disse bekvemmelighedsflygtninge ødelægger det for dem, der er forfulgte.

Og mens vi fortsætter diskussionen, om der overhovedet stadig findes ordentlighed, banker virkeligheden på.

Sandsynligvis har Løkke ikke en løsning. Men så kunne han jo sige det i stedet for at give indtryk af, at hans politik virker. Løsningen er i hvert fald ikke symbolpolitik, der resulterer i, at den sidste rest af Danmarks anstændighed sættes over styr.

Det ved de ude i kommunerne, hvor de i år formentlig skal finde boliger, uddannelse og jobs til op mod 50.000 nye borgere. Det svarer til en by på størrelse med Horsens eller Vejle.

En gigantisk udfordring. Så hvis Løkke ikke snart slår ind på at finde løsninger frem for at fremture med symboler, så vil ’det stille bagland’ formentlig ikke forblive stille. Lyden af undsigelse fra det ellers sagtmodige Venstre vil vokse og blive larmende – måske endda truende.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen