Overskurken

Følg Leder
EKSTRA BLADET MENER

MED EN modtagelse som en rockstjerne gik statsminister Mette Frederiksen (S) i aftes på talerstolen på FN’s klimatopmøde i New York.

Danmark opfattes internationalt som nærmest verdensførende inden for grøn omstilling, og hun pudsede yderligere glorien med et budskab om, at danske pensionskasser har givet tilsagn om grønne investeringer på svimlende 350 milliarder kroner frem mod 2030. Penge, som vil blive investeret både lokalt og globalt.

SÅ METTE ER i kridthuset i FN – modsat Donald Trump, der glimrede ved sit fravær og nøjedes med at sende en embedsmand fra sit miljøministerium.

Siden skrotningen af klima-aftalen fra Paris betragtes den amerikanske præsident med rette som klimaets overskurk.

Han har ført en aggressiv krig mod alle former for grøn lovgivning, og ifølge New York Times er det lykkedes ham at tilbagerulle 85 love og regler siden sin indsættelse.

TRUMP HAR STØTTET kul og åbnet for ny olieefterforskning, mens han har fjernet tilskud til vedvarende energi. Og hans svækkelse af miljø- og klimakrav til brændstof har fået mange statsansatte forskere til at sige op i protest.

Den kyniske præsidents brutale fremfærd er dog blevet for meget selv for globale selskaber som BP, Shell, Ford, BMW og Volkswagen.

DE FRYGTER at blive boykottet af forbrugerne via de mere og mere magtfulde klimabevægelser og er derfor begyndt at tale positivt om grøn omstilling. Trumps reaktion er faldet prompte. I et tweet, selvfølgelig. Han kalder de ’politisk korrekte chefer’ for tåbelige og kujonagtige.

SELV OM Trumps skygge hænger over klimatopmødet, har mere end 60 stats- og regeringschefer valgt at deltage.

Det er ikke mindst unge klimaaktivisters skyld. Over hele verden har de højlydt demonstreret mod landenes laden stå til og fået mange politikere op på dupperne. Det er også – ifølge FN – i 11. time.

I EN NY RAPPORT påvises det, at verdens samlede CO2-udledning fortsat vokser og i 2017 ramte det højeste niveau nogensinde.

Derfor venter vi i vores lille andedam spændt på regeringens forslag til en decideret klimalov.

VI TROR, at den vil rumme en masse smukke og smarte formuleringer, men spørgsmålet er, i hvor høj grad der skrides til handling her og nu og ikke først engang i fremtiden.

Det er fint, at Danmark globalt set er klima-duks, men det skal ikke bare være af navn, men også af gavn.

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
0 kommentarer
Vis kommentarer
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+