Overvågning

Foto:Johansen Linda
Foto:Johansen Linda

VLAK-REGERINGEN har fået en kanon idé. Synes den selv: Alle familier skal overvåges i et gigantisk registreringssystem.

FORMÅLET er at sikre, at børn vokser op i trygge omgivelser, så de kan få den bedst tænkelige opvækst. Og hvordan skal dette – isoleret set – fortræffelige mål så nås?

JO, REGERINGEN i skikkelse af børne- og socialminister Mai Mercado (K) vil pålægge kommunerne at samkøre en hulens masse registre over børn og deres forældre.

OPLYSNINGER, der kan indgå, er f.eks., om et barn er udeblevet fra tandpleje og sundhedstjek; om barnets forældre er skilt; om voksne i husstanden har arbejde, er i behandling for misbrug osv.

DISSE og andre registreringer skal så ved samkøring tegne et billede af barnets trivsel og afsløre, om der er grund til, at myndighederne på en eller anden måde skrider ind.

OG STÅR det til regeringen, skal der ikke være nogen form for demokratisk kontrol med samkøringerne af de dybt personlige oplysninger.

LØKKES REGERING forsvarer sig med, at målet
– børnenes trivsel – helliger midlet – overvågningen. Men her skyder midlet laaangt over målet.

SOM ADVOKAT Birgitte Arent Eiriksson fra tænketanken Justitia siger til Politiken:
’Det er utrolig omfattende, systematisk og helt ude af proportioner med formålet, fordi der ikke er nogen konkret anledning til at profilere så mange borgere.’
Hun støttes af professor Peter Lauritsen, Aarhus Universitet, der til Berlingske siger:
’Som borger har man en ret til privatliv, uden at staten hele tiden kigger én over skulderen.’

DEN RABLENDE overvågningsplan sættes i relief af de krumspring, regeringen laver for selv at undgå at blive kigget efter i kortene – altså den legitime kontrol, som bør være en selvfølge i ethvert demokratisk retssamfund.

OPLÆGGET til en ny offentlighedslov er en skændsel, fordi den endnu en gang hindrer effektiv kontrol med magthaverne.

SÅ VIDT ER det kommet: Løkke og co. vil kontrollere borgerne i hoved og røv. Men samme borgere skal for alt i verden forhindres i at kontrollere, om regeringen misrøgter demokratiet.