På kanten af det rigtige

Provinschok: I denne uge chokerede Lars Løkke Rasmussen statsadministrationen ved at bebude, at han har tænkt sig at opfylde et af sine valgløfter. 3900 statslige arbejdspladser skal de næste år flyttes til provinsen.

Løkkes mål er at skabe en ’bedre balance’ i Danmark. En rigtig tanke. Men onde tunger vil nok mene, at statsministeren også i dén grad skylder for kommunalreformen i 2007. Her var Løkke den drivende kraft i den største centralisering af Danmark, der er gennemført i nyere tid, med hundredvis af kommune sammenlægninger, der siden blev fulgt op af nedlæggelser af kaserner, posthuse, skoler, domstole og politigårde.

Nu sendes 3900 jobs den anden vej. Men da der er 180.000 statslige ansatte i Danmark, er der mest af alt tale om aflad.

Hvorfor ikke for alvor tage fat? Hvorfor ikke flytte landbrugsministeriet til Foulum? Og Kulturministeriet til Aarhus? Det er svært at påstå, der ikke er kultur i Aarhus, eller at der skulle være mere landbrug i København end omkring landbrugets forsøgscenter i Foulum.

Statsadministrationen har været drevet af, hvad der var bekvemt for de ansatte, og ikke hvad der gavner en bred udvikling af Danmark.

Jeg ved godt, djøferne vil slå mig i hovedet med, at udflytningen er ødelæggende for det faglige miljø. Men der uddannes mig bekendt masser af jurister, økonomer og andre akademikere på universiteterne i Aarhus, Aalborg og Odense. Hvorfor skal de flytte til København for at få job?

Det bedste eksempel på, at en placering betyder noget, er TV2. Journalister og meningsdannere hylede og skreg, da TV2 i 1988 blev placeret i Odense. Man kunne ikke lave meningsfyldt tv så langt væk fra hovedstaden. Jo man kunne! TV2 bragte alle danskeres hverdag ind i stuerne. En public service-pligt, og noget DR på det groveste havde forsømt i monopoldagene.

Det er naturligvis ikke gjort med udflytning alene. Hvis man vil have liv på landet igen, må man genetablere infrastrukturen. Lave gratis fibernet i landsbyerne, så der kan drives nethandel. Give iværksætterstøtte til nye butikker og f.eks. lade asylsøgere køre Uber-taxaer ude på landet, så man igen kan komme frem og tilbage.

Gør noget! Vær modige. Vi har brug for, at hele Danmark udvikler sig.

127 kommentarer
Vis kommentarer