På krigsstien

Den amerikanske præsident, Donald Trumps, krav er ikke uden komplikationer. Foto: AP
Den amerikanske præsident, Donald Trumps, krav er ikke uden komplikationer. Foto: AP
Følg Lederen
EKSTRA BLADET MENER

Det er logisk, at Donald Trump i disse dage i Bruxelles vil have andre medlemmer af Nato til at betale de to procent af bruttonationalproduktet, alliancen har vedtaget som mål.
Nyder man godt af en klub, er det kun rimeligt, at man betaler fuldt kontingent.

Problemet er, at den amerikanske præsident hermed synes at gøre det bedste til det godes fjende. For hans krav er ikke uden komplikationer.

Eksempelvis ønsker meget få lande af historiske grunde, at Tyskland når op på to procent af sit bnp til militærbrug. Dertil kommer, at forsvarsalliancens – i manges øjne – nyeste fjende, Putins Rusland, formentlig vil se det som skridtet lige før en krigserklæring, hvis lande som eksempelvis Estland, Letland og Litauen begyndte at opruste markant. Ja, Putin vil måske endda se det som en invitation til at overveje en Krim-lignende løsning.

Hvad ingen nævner er, at Trump faktisk kunne gå foran. Ved selv at betale mindre. USA’s gigantiske andel er på 3,5 procent af det amerikanske bnp. Den amerikanske præsident kunne sænke det til de to procent.

Men det vil være politisk selvmord i et land, der har så stærk en våbenlobby som den amerikanske. Hvormed vi måske også er fremme ved Trumps egentlige ærinde, der synes lige så meget handels- som militærpolitisk. Resten af Vesten må øjensynligt gerne være med til at opretholde den amerikanske butik for militært isenkram.

Desuden skylder Trump at svare på, om USA, i fald europæerne bidrager mere og USA mindre, også vil afgive tilsvarende magt. ’Lederen af den frie verden’, som man siger om det amerikanske præsidentembede, har jo hidtil været tilfreds med devisen, at den, der betaler orkestret, skam også er den, der bestemmer musikken.

Europa skylder uomgængeligt USA meget. Men vi skylder først og fremmest at bevise, at vi er blevet klogere og at minde vore amerikanske venner om, at det har vi faktisk været sammen med dem siden 1945. Derfor bør vi sige til Trump, at vi gerne bidrager mere, men at det også er helt okay, hvis USA bidrager mindre.

Nato er verdens mest succesfulde fredsbevarende organisation. USA’s nuværende præsident skal for enhver pris ledes bort fra krigsstien.

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
0 kommentarer
Vis kommentarer

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind