På tide!

Thomas Borgen, øverste direktør, og bestyrelsesformand Ole Andersen mener ikke, at de har ansvar for en af de største erhvervsskandaler i danmarkshistorien. Foto: Mogens Flindt
Thomas Borgen, øverste direktør, og bestyrelsesformand Ole Andersen mener ikke, at de har ansvar for en af de største erhvervsskandaler i danmarkshistorien. Foto: Mogens Flindt

BAGMANDSPOLITIET oplyste i går, at de har startet en efterforskning af Danske Banks hvidvask i Estland. Det har højeste prioritet, og hver en sten skal vendes. Omsider!

EN AF Europas største hvidvask-skandaler har hidtil været grotesk mudret og uden konsekvenser.

UDEN PRESSEN – ikke mindst Berlingske Tidendes flotte og konstante gravearbejde – havde befolkningen formentlig intet anet om, hvordan enorme og dybt mistænkelige summer strømmede gennem den danske banks lille filial i Estland. Man skønner, at der er tale om 53 milliarder.

’JAMEN – det må da være kriminelt’ har alles umiddelbare reaktion været. Men der kom ikke rigtig skred i sagen. Finanstilsynet kritiserede ganske vist skarpt, at banken ikke reagerede trods flere advarsler om, at der foregik noget dybt ulovligt. Finanstilsynet lagde også efter sin undersøgelse medansvar på bankens øverste direktør, Thomas Borgen. Han var chef for internationale aktiviteter i perioden, før han røg helt til tops i hovedsædet ved Kongens Nytorv, hvor ledelsen tilsyneladende også overhørte advarslerne – pengene fossede jo ind!

MEN ELLERS tegnede det til – indtil Bagmandspolitiets meddelelse i går – at vi bare pænt skulle afvente bankens egen efterforskning. Dens rapport er klar næste måned. Den største reaktion indtil nu kommer sådan set fra aktiemarkedet – Danske Banks aktier er styrtdykket med 28 procent det seneste år.

BANKENS lovede undersøgelse beroliger naturligvis ingen. Tværtimod. At Danske Bank skulle afsløre alt, hvad der foregik, og lave sin egen vurdering af fortjenesten, skurrer mod enhver retsbevidsthed.

BANKENS DIREKTØR, Thomas Borgen, har undervejs forsøgt at bedyre, at når Danske Bank ved, hvor mange penge den har tjent på sin hvidvask, vil den donere fortjenesten til et samfundsgavnligt formål.

TROEDE han virkelig, at folk hopper på sådan noget plat? Så undervurderer han virkelig danskernes mentalitet. Det er da lige præcis ikke kun et spørgsmål om pengene. Noget, man bare kan betale sig fra, og så kører vi videre som ingenting ... Hvidvask er dybt samfundsundergravende. Af samme grund kommer banken til at betale en bøde langt større end fortjenesten, hvis Bagmandspolitiets efterforskning fører til en anklage og dom.

DANSKE BANKS kunder i Estland var for en stor del kriminelle, stenrige russere med forbindelser til f.eks. Putins familie og efterretningstjenesten. Tror Borgen så, at en flot check til Red Barnet eller en ny strålekanon til Rigshospitalet får alle til at sige: ’De er sgu okay i den bank alligevel’. Men det siger noget om Borgens tankegang, at han tror, han kan købe sig tilbage til tiden før skandalen.

107 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere