Panda-diplomati

DANMARK er Kinas bedste ven.

Derfor fløj statsminister Lars Løkke i sidste uge under sit statsbesøg i det mægtige land 2000 kilometer fra Beijing til Sichuan-provinsen for at hilse på pandaægteparret Mao Sun og He Xing, som fra næste år bliver danske statsborgere.

PANDAERNE symboliserer nemlig det inderlige forhold melem de to nationer og er kulminationen på en udvikling, som startede i 2009 med en erklæring fra regeringen om, at Danmark modsætter sig Tibets uafhængighed.

Erklæringen kom nogle måneder efter et møde på Marienborg mellem Lars Løkke og tibetanernes åndelige leder, Dalai Lama, der vakte international opsigt.

Et møde, som ophidsede kineserne og fastfrøs forholdet mellem de to lande.

KINESERNES reaktion skræmte lille Lars fra Græsted, der fik hele det danske erhvervsliv på nakken.

Man udfordrer ikke verdens folkerigeste nation med risiko for, at en årlig eksport på 50 milliarder kr. forsvinder op i den blå luft.

Derfor har de fleste danske politikere lige siden skrabet og bukket for kineserne.

TYDELIGST KOM det til udtryk, da den daværende kinesiske præsident Hu Jintao besøgte Danmark i 2012.

I deres iver for at please den store mand fjernede myndighederne fredelige Tibet-demonstranter fra præsidentens rute, så han undgik synet af tibetanske flag.

SÅ VI ER INDE i varmen. Under sit statsbesøg i Kina underskrev Lars Løkke en endelig aftale om pandaerne. Og den banede vejen for, at værterne forpligtede sig til at åbne deres marked for forarbejdet svinekød fra Danmark, så vi nu forhåbentligt kan få solgt en masse pølser.

Pandaerne, der er leaset ud for en million dollars om året, kan flytte ind i et anlæg i Københavns Zoo til 150 millioner kr., og det er stensikkert, at indvielsen til næste år vil ske med både royal og statsministeriel deltagelse.

DET ER PRISEN, der skal betales, for at et lille land som Danmark kan få adgang til det enorme kinesiske marked.

Som mange andre nationer vægter vi handelsinteresser højere end menneskerettigheder. Og det har vi lært at leve med.

SET I DET LYS skal Lars Løkke have topkarakter for sin præstation i Kina i sidste uge.