Parkeret i systemet

HELT UNDER radaren lever tusinder af danskere godt stuvet af vejen med deres sygdomme, fortvivlelse og håbløse udsigter. De venter og de venter, på at komme ind på samfundets lystavle igen.

 

IKKE ALENE har de det utrolig dårligt – de bliver sygere og sygere, mens de spræller hjælpeløst i årevis i systemet.

ELISABETH Pihl, som Ekstra Bladet taler med i dag, er en af dem. Hun gik i brædderne i 2008, midt i en travl hverdag som Statsministeriets kok. 21.910 borgere er for tiden i ’ressourceforløb’, ligesom hun. Hun er stadig en fighter, selv om hun nok ikke føler sig sådan. Ellers havde de da helt glemt hende!

RIGSREVISIONEN har for længst kritiseret, at effekten af de såkaldte ressourceforløb ikke bliver vurderet på, om de overhovedet virker? Skøn tyder på, at omkring 3 pct kommer i en eller anden form for job. Resten har tæsket rundt i systemet forgæves. Men så sparer samfundet jo til deres førtidspension så længe.

VENTETID er noget af det værste, vi alle sammen ved. Men at vente afmægtigt på, at sagsbehandlere og systemer får snøvlet sig sammen til at hjælpe én til en afklaring, er nok noget af det mest nedbrydende, man kan udsætte et sygt og deprimeret menneske for. Dér, hvor det netop skulle køre i olie!

METTE Frederiksen er arkitekten bag loven , der skulle gør det nærmest pløkumuligt at komme på førtidspension, hvis man er under 40. Officielt for at ’hjælpe’ folk til noget af det mest saliggørende: Kontakt med arbejdsmarkedet. Loven er fra 2013, og siden er det haglet ned med rædselshistorier, der ligner Elisabeth Pihls.

LIGESOM Mette Frederiksens andre reformer for samfundets svageste dengang, var også ressourceforløbene klistret ind i hendes særlige, inderlige patos. Om netop hjælp, i stedet for at samfundet ’opgiver’ sine borgere og bare parkerer dem ... Altså dét, der sådan set sker nu. Og sjovt nok sparede staten en masse penge. Antallet af førtidspensioner faldt brat. Omkring 7000 allerede det første år.

EN evaluering af ’Mettes onde lov’, som Enhedslisten kalder den, bliver ustandselig udskudt. Der er ikke rigtig sex og stemmer i at tale om førtidspension. Men dén er, hvad tusindvis af syge, dødtrætte mennesker inderligt ønsker sig. Et værdigt liv. Et økonomisk fodfæste.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.