Pensions-panik

Pludselig bedyrer flere partier, at iiih hvor er de klar til at fremskynde pensionen for nedslidte på arbejdsmarkedet.

Fint nok! Det var f... også på tide.

Og tak til Mette Frederiksen, der med sit udspil til gradueret folkepensionsalder – hvor luftigt det end er – trods alt har fået alle ud af hullerne. Nu tegner der sig en bred enighed om, at der skal gøres noget for at hjælpe de mange, der dagligt må køre den hjem på piller ude på arbejdspladsen. Behovet er der – ikke mindst dokumenteret af Ekstra Bladet.

Desværre er Mette Frederiksens forslag mere en smuk hensigtserklæring end noget konkret. Kan hun overhovedet levere varen? Prisen for eksempel, og hvordan strikker man betingelserne sammen? S-lederen har blot sagt, at det nok ikke skal gælde for avisbude ... så snart man begynder at gå ned i detaljerne, gaber faldgruberne frem overalt.

Thulesen Dahl sprang alligevel med på vognen i går. Mette Frederiksen jublede. Til gengæld stemte S sjovt nok samtidig for regeringens og DF’s paradigmeskifte på udlændingeområdet. De to partier bakker åbenbart stadig hinanden op, samtidig med at de slås om mange af de samme vælgere.

Krammeren fra Thulesen i går ligner mere en kvælende omklamring ved nærmere eftersyn. Han kan først og fremmest ikke risikere, at hun kører med klatten på dette område i en valgkamp. Blandt andet krævede han straks pensionsaftalen på plads inden et valg. I øvrigt kaldte DF for bare en uge siden Frederiksens plan for plat valgflæsk.

Nå – tju hej! Det er åbenbart allerede fjern fortid. Spørgsmålet er, hvad Thulesen egentlig vil. Han lyder faktisk lidt som Løkke. Hjælpen til nedslidte kan jo skaffes på mange andre måder end ved – meget omfattende – at fremrykke folkepensionsalderen til en stor og upræcis gruppe og ud fra sprængfarlige kriterier.

Venstre ønskede også at indføre differentieret folkepension i 2011, men opgav. ’Danmark er ikke der i dag, hvor vi kan kigge 40 år tilbage og kortlægge folks arbejdsliv’, lød begrundelsen i går.

Løkke talte til gengæld i går om i stedet at booste den eksisterende seniorførtidspension. Ja? Man kunne f.eks. oplyse folk over 60 om, at den eksisterer. Det ville i sig selv være et fremskridt. Seniorførtidspensionen er stort set ukendt, til trods for at 90 pct. af ansøgerne faktisk får pensionen, og den er skræddersyet til nedslidte.

Samtidig vifter Løkke også de nedslidte om næsen med, at som seniorførtidspensionist får man 18.000 kr. om måneden, ca. tre gange så meget som Mette Frederiksens folkepension.

Så igen venter vi på, hvad DF egentlig vil. Vi har jo før set DF springe fra noget, alle troede, de havde sagt ja til.

37 kommentarer
Vis kommentarer