Pensionsbaroner

EN LANG række tidligere politikere får hver måned op til 24.000 kroner i ministerpension. Det gør de også i de tilfælde, hvor de stadig er erhvervsaktive og tjener millioner af kroner.

MINISTERPENSIONER er på en og samme gang en forældet og urimelig ordning, og det er baggrunden for, at så mange danskere på så kort tid har støttet et borgerforlag om, at det skal være slut med ministres gunstige pensionsvilkår.

FORSLAGSSTILLEREN, som har mere end 50.000 vælgere bag sig, foreslår, at pensionen sænkes til pædagogniveau, og at der indføres egenbetaling. Men denne form for direkte demokrati er ikke blevet modtaget med kyshånd på Christiansborg, hvor hverken regeringen eller Socialdemokratiet vil røre forslaget med en ildtang.

DET ER selvfølgelig også de partier, som har flest pensionsbaroner på eks-ministerlisten. Håndskyheden får dog ikke sagen til at dø. Der er så mange eksempler på uretfærdigheder i ordningen. Et eksempel er, at tidligere ministres børn i visse tilfælde kan få et årligt børnepensionstillæg frem til de fylder 21 år.

DER ER garanteret mange sosuassistenter og kassedamer, der vil give en glad kop hjemmebrygget kaffe for en lignende ordning. Vi taler trods alt om godt 16.000 kroner om året.

BORGERFORSLAGET lander på stengrund i denne omgang, men det bliver ministerpensionerne ikke mindre idiotiske af. Og politikerne må græmme sig over, at de ikke havde modet til at hugge til i 2016.

HER FORESLOG Vederlagskommissionen en markant lønforhøjelse til politikere i kommunerne og Folketinget. Samt en modernisering af pensionsforholdene, så de flugtede med de ordninger, vi andre har.

MEN PARTIERNE bag Vederlagskommissionen fik kolde fødder. De var bange for vælgernes dom, hvis de fik en stor lønforhøjelse. Dermed røg også pensionsreformen i vasken.

SF-VETERANEN Holger K. Nielsen er en af de politikere, der mener, at man skal ændre pensionsreglerne for folketingsmedlemmer og ministre, så de svarer til arbejdsmarkedspensionerne på det øvrige arbejdsmarked.

SELV OM han har nydt godt af ministerpensionen og hans datter af børnepensionen, har han dog aldrig overvejet at frasige sig ordningen. Kan man virkelig det? Ja, det kan man. Og der er fortilfælde.

DEN RADIKALE Margrethe Vestager sagde i 2014 nej til den ministerpension, hun ellers er berettiget til ved siden af millionlønnen som EU-kommissær.

SKULLE DER være tidligere ministre, som ønsker at følge Margrethe Vestagers eksempel, skal de blot skrive til Moderniseringsstyrelsen på følgende adresse: Landgreven 4, 1301 København K eller på mail til: modst@modst.dk.

Der er garanteret mange sosuassistenter og kassedamer, der godt vil give en glad kop hjemmebrygget kaffe for en lignende ordning.

Holger K. vil gerne ændre reglerne, men han vil ikke sige nej til ministerpensionen. Det gjorde Margrethe Vestager derimod, da hun blev EU-kommissær i 2014. Foto: Linda Johansen