Pille-profit

Følg Leder
EKSTRA BLADET MENER

FOR NOGLE år siden løb det amerikanske medicinalfirma Gilead Sciences ind i en global shitstorm, hvor ikke kun folk på sociale medier, men også politiske topledere buldrede op og slog i bordet.

FIRMAET havde udviklet en kur mod leversygdommen hepatitis C. Kuren kostede omkring 500 kr. at fremstille, men firmaet satte prisen til omkring 500.000 kr. – altså en tusind-dobling!

MEDICINFIRMAETS ageren, der også involverede grov skattespekulation, rejste ny diskussion om medicin-giganternes hæmningsløse jagt på profit og udstillede endnu en gang dobbeltmoralen i deres velfriserede argumentation om, at de skam kun tænker på patienterne og deres bedste.

SKANDALEN trænger sig på ved læsning af Berlingskes analyse af prisudviklingen på den medicin, som det offentlige og patienterne betaler herhjemme.

IFØLGE ANALYSEN, der omfatter de seneste fem år, er prisen på tusindvis af præparater steget eksplosivt fra den ene dag til den næste. Det gælder medicin til alle mulige lidelser – alt fra blodtryks-problemer til Parkinsons syge.

DET MEST iøjnefaldende eksempel er psykose-medicinen Zalasta, der i juni steg fra 76 kr. til 2035 kr. Altså en 27-dobling.

PATIENTER og det offentlige køber medicin for over 20 mia. kr. om året, og de samlede udgifter går kun én vej: i vejret.

I OG MED at der er massive offentlige tilskud til meget medicin, hvilket branchen selvfølgelig spekulerer i, er der også fra politisk hold stor interesse i at kontrollere priserne.

SUNDHEDSMINISTER Magnus Heunicke (S) bebuder ganske fornuftigt, at han på baggrund af Berlingske-analysen er interesseret i et prisloft for at tæmme udgifterne og beskytte patienterne mod pludselige og voldsomme prishop.

PLANEN FÅR medicin-branchens blodtryk helt op i det røde felt og advarer om alverdens ulykker. Et prisloft kan betyde, at danskerne kommer til at mangle livsvigtig medicin. Et prisloft kan søreme også betyde, at priserne tilmed stiger.

MÅSKE BRANCHEN skulle snuppe sig en beroligende pille. Eller snarere en tudekiks. Den er i hvert fald billigere.

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
0 kommentarer
Vis kommentarer

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+