Politistat

VI HAR ytrings- og forsamlingsfrihed i Danmark. Det glemte Københavns politi tilsyneladende, da vort lille dronningerige i juni 2012 havde officielt besøg af Kinas mægtige præsident Hu Jintao.

Det var første gang, en kinesisk præsident besøgte Danmark, så alle sejl var sat til for at gøre opholdet behageligt for Jintao. Der var nemlig store handelspolitiske aftaler på spil.

PRÆSIDENTEN SER rødt, når han udsættes for det tibetanske flag, så det skulle han selvfølgelig skånes for under besøget. Derfor blev politiet da også sat i højeste beredskab, da enkelte demonstranter viftede med det famøse flag under kortege-kørslen i København.

Helt galt gik det i Kongens Have, hvor en mand stillede sig op med et tibetansk flag. Seks-syv betjente rykkede ud, omringede ham og tvang ham til at lægge flaget fra sig. Først efter en time fik han lov at gå.

ØSTRE LANDSRET fastslog i går, at der her var tale om ulovlig frihedsberøvelse. Og dommerne mente også, at politiet i flere tilfælde ’udfoldede bestræbelser på at hindre personer i at holde det tibetanske flag op, så det var synligt for den kinesiske præsident’.

Og det på trods af at daværende justitsminister Morten Bødskov (S) på møder med Folketingets retsudvalg gentagne gange havde forsikret, at politiet overhovedet ikke havde antastet flagbærernes grundlovssikrede ret til at demonstrere.

ENHEDSLISTEN VIL nu have justitsminister Søren Pind til at svare på, hvordan han – i lyset af Landsrettens dom – ser på politiets rolle under præsidentbesøget.

Det, der adskiller os fra en bananrepublik, er, at vi har lov til at sige vores mening, lov til at demonstrere.

Politiets optræden under den kinesiske præsidents besøg smagte af politistatsmetoder og minder os om regimer, vi ikke vil sammenlignes med.

MYNDIGHEDERNE lagde sig på maven for kineserne. De skulle pleases og skærmes fra ubehagelige spørgsmål om ytringsfrihed og menneskerettigheder – alene for at sikre fortsat gode og profitable handelsrelationer til det store rige i øst.

Det er ikke det Danmark, vi kender.

63 kommentarer
Vis kommentarer