Polske tilstande

Følg Leder

VORES STORE NABO og EU-partner Polen er godt i gang med at afmontere demokratiet.

Under protest fra tusinder af demonstranter i mange byer vedtog det polske parlament (med stemmerne 235 for og 192 imod) i lørdags en retsreform, der afskaffer magtens tredeling, så den lovgivende magt kommer til at kontrollere den dømmende.

REELT BETYDER det, at regeringen med den magtliderlige formand for det nationalkonservative lov og orden-parti PiS, Jaroslaw Kaczynski, i spidsen kan ansætte og afskedige dommere helt op til Højesteret.

Kaczynski, der af den franske præsident Macron er blevet sammenlignet med Putin og Erdogan, har de senere år arbejdet ihærdigt på at udskifte både dommere og ledere i statskontrollerede medier, hvis politiske overbevisninger regeringen ikke billiger.

POLENS SYGDOMSSVÆKKEDE frihedshelt Lech Walesa har været på banen med en skarp fordømmelse af reformen og er af den grund blevet svinet til at regeringen.

Også i den polske befolkning er der stor modstand. En ny meningsmåling viser, at langt over halvdelen frygter, at lovpakken betyder afslutningen på demokratiet i det tidligere kommunistiske land.

DANMARK og de øvrige EU-lande truer med sanktioner i form af mistet stemmeret og lukket adgang til EU-midler – men den polske regering lader som ingenting og bruger i stedet kræfter på at bearbejde den normalt regeringstro præsident Andrzej Duda til ikke at nedlægge veto.

HERHJEMME kalder DFs udlændingeordfører Søren Espersen reformen for ’forfærdelig’, men advarer EU mod at blande sig i en selvstændig nations interne beslutningsproces.

Espersen er på gale veje. Hvis EU overhovedet skal have nogen mening, skal organisationen i den grad blande sig.

IKKE I EN detailregulering af det enkelte lands lovgivning, som det sker i dag, men for at sætte en tyk streg under, at en grundlæggende betingelse for at være med i EU må være, at man er en demokratisk retsstat.

Ellers kan EU lige så godt optage Tyrkiet den dag i morgen. Eller nedlægge sig selv.

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.