Præmie for lefleri

PANDADIPLOMATIET ramte Danmark i aftes, da de to længe ventede bjørne landede i Kastrup.

FOR dansk landbrug og industri var det nærmest et messias-agtigt øjeblik – Kina er vores største kunde uden for Europa, og nu kan samhandelen, også med kinesiske provinser, komme endnu mere op i gear.

DIPLOMATI er desværre en misvisende betegnelse. Et land får kun lov at leje et sæt pandaer, hvis de har leflet og logret nok og holder kæft med enhver form for kritik. Danmark er det 19. land i verden, der opnår den tvivlsomme panda-ære.

MEN VI har altså også knækket Tibet-flag, anholdt lovlige demonstranter og fedtet og bukket for det kinesiske styre i årevis. Delegationer har bedyret på forhånd, at nu skulle kineserne få sig en ordentlig rundbarbering, når det gjaldt tortur, undertrykkelse og brud på menneskerettighederne. Hver gang fis i en hornlygte. Lige nu sidder en million muslimske uighurerer indespærret i ’træningslejre’. Det begynder at ligne noget fra Nazityskland, og Danmark har da ytret kritik. Men moderat.

LARS Løkke forsøgte som bekendt i 2009 at gå den gyldne middelvej – at handle pænt med Kina, men samtidig som statsminister at modtage den tibetanske munk Dalai Lama på Marienborg. Omgående hakkede Kina bremserne i overalt. Løkke fik kritik for sin klodsethed. Derefter blev den forkætrede verbalnote strikket sammen, hvor Danmark officielt går imod Tibets uafhængighed, så var der fri bane for ukritisk sleskeri.

KONGEHUS, regering, Bjarke Ingels ... alt har været mobiliseret siden. 160 mio. kr. til et pandaanlæg? Fint! Over seks millioner kr. i leje om året de næste 15 år ... Yes! Bare sig til! Bortset fra, at det faktisk ikke var så nemt at få danske virksomheder til at sponsorere anlægget, åbenbart. Så fedt er det heller ikke ude i verden længere at være pot og panda med Kina.

EN SORT sky på himlen over det dansk-kinesiske venskab har på det seneste været fravalget af telegiganten Huawei. Det blev ikke kineserne alligevel, der skal opbygge TDC’s 5G-mobilnetværk. Søren Espersen spåede skadefro, at nu blev en af pandaerne nok forkølet, og overdragelsen forsinket. Men de holdt sig altså på poterne trods den kolde skulder til Huawei.

FINLAND fik også et par kæmpepandaer sidste år. Formentlig fordi de sidder i Arktisk Råd, hvor Danmark naturligvis selv er supercentral i kraft af vores rigsfællesskab med Grønland. Kina er voldsomt interesseret i råstoffer og nye søveje.

EU er ved at opruste mod Kinas imperialisme, og her vil Danmark uden tvivl følge trop, heldigvis. Så måske går det os ligesom Obama – han fornærmede kineserne, og så hentede de deres to bjørne hjem igen. Det vil være et ridderslag.

IMENS bliver det da sjovt at se bjørnene! Ligesom man kan se VM i fodbold trods skandalerne bag spillet.

136 kommentarer
Vis kommentarer