Problemet Trump

Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix

MED DRABET på den iranske general Qassem Soleimani i den irakiske hovedstad, Bagdad, har præsident Trump sørget for en start på det nye år, der kan få krudttønden Mellemøsten til at eksplodere.

PRÆSTESTYRET i Iran bebuder blodig hævn stærkt sekunderet af det irakiske parlament, som opfordrer regeringen til at smide alle udenlandske militære styrker ud af landet.

Også de 140 danske soldater, som i øjeblikket træner irakiske kolleger.

OVERALT I VERDEN er der reaktioner og hektisk

mødeaktivitet i både FN og Nato. Herhjemme

har udenrigsminister Jeppe Kofod hasteindkaldt Udenrigspolitisk Nævn.

Men udadtil går den danske regering på katte-poter.

MENS DEN RADIKALE Morten Østergaard udtaler tydelig kritik af amerikanernes angreb, har statsminister Mette Frederiksen uld i mund og vil ikke svare direkte på, om det efter regeringens mening var rigtigt eller forkert af USA at gennemføre aktionen.

PROBLEMET ER Donald Trump. Kan man stole på hans forklaring om, at likvideringen af den iranske general var nødvendig for at imødegå snarlige terrorhandlinger? Eller er drone-drabet iværksat for at stive Trump af som verdens mægtigste mand i et valgår?

VI VED DET IKKE – og det gør Mette Frederiksen formentlig heller ikke.

Derfor har hun p.t. ikke andet valg end at bakke USA op og på linje med de øvrige Nato-lande opfordre til en afspænding af konflikten mellem den vestlige verden og Iran.

MED ANDRE ORD: Vi er tvunget til igen-igen at tøjre vores lille optimistjolle til det amerikanske hangarskib. Der gives ikke andre muligheder i den nuværende situation, hvis alliancen skal have nogen værdi.

MEN DET BETYDER ikke, at vi på længere sigt bare skal blåstemple enhver beslutning, der udgår fra Washington eller Pentagon.

Vi så, hvor galt det gik, da daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen ville være bedsteven med præsident George W. Bush og indskibede os i Irak-krigen.

DET TÅLER ingen gentagelse.

379 kommentarer
Vis kommentarer