Annonce:
Annonce:

’Putin, min kære ven’

Topmødet i Samarkand i Usbekistan. Det var vist nok meningen, at det skulle ligne et lifligt blomsterbord. Men kig på billedet. Formen på monstrummet ledte straks tankerne hen på en grav til de to despoters uskyldige ofre. Foto: Ritzau Scanpix
Topmødet i Samarkand i Usbekistan. Det var vist nok meningen, at det skulle ligne et lifligt blomsterbord. Men kig på billedet. Formen på monstrummet ledte straks tankerne hen på en grav til de to despoters uskyldige ofre. Foto: Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Lederen
EKSTRA BLADET MENER

TORSDAG stod to af verdens største tyranner med en symbolsk kiste imellem sig.

Det var vist nok meningen, at det skulle ligne et lifligt blomsterbord. Men kig på billedet. Formen på monstrummet ledte straks tankerne hen på en grav til de to despoters uskyldige ofre.

DEN ABSURDE scene udspillede sig i Samarkand i Usbekistan, en af verdens ældste byer, som i middelalderen var centrum for silkevejens handel. På den ene side af kisten – eller blomsterbordet – finder vi massemorderen Putin.

På den anden side troner Kinas megalomaniske hersker, Xi Jinping.

SIDSTNÆVNTE har været panisk angst for corona, siden pandemien begyndte i hans rige – og har ikke bevæget sig uden for Kinas mure i årevis. Derfor er det heller ikke uden signalværdi, hvem den kommunistiske kejser møder på sin første udlandstur.

Annonce:

’Kære præsident Putin! Min kære og gamle ven! Hvor er jeg glad for at møde dig igen,’ indledte Xi Jinping ifølge oversættelserne.

OG HVOR MÅ det dog være velgørende for Putin, at Xi forsøger at rehabilitere ham fra den paria-status, som hans angrebskrig i Ukraine rettelig har tildelt ham.

Putin takkede da også servilt ved at hylde Kinas ’afbalancerede’ syn på krigen i Ukraine.

Fra et vestligt synspunkt er det stærkt kvalmefremkaldende. Men i Kina er man som verdens reelle magthaver fuldstændig ligeglad med vor idé om menneskerettigheder.

DE EUROPÆISKE ledere, som ellers nok har travlt med at fordømme Putin og tage selfies med Zelenskyj, har da også været påfaldende tavse, når det gælder Kinas blåstempling af Putin.

Xi har os, hvor han vil have os. Han kan roligt urinere på vores idé om demokrati, for Europa handler jo lystigt videre med Kina som en vital handelspartner. Vi har ikke råd til andet, synes den usagte devise at lyde.

Annonce:

JINPING HOLDER næsten en million mennesker i genopdragelseslejre i Xinjiang, han har brutalt kvalt oprøret i Hong Kong og truer nu med krig i Taiwan på sin stadig mere autokratiske sti. Og så er han så forfængelig, at han har forbudt billeder af den godmodige og let buttede Peter Plys, fordi hans egen lighed med plysbjørnen gik viralt i Kina.

HVIS XI JINPING formaster sig til et besøg i København, bør han blive mødt med et hav af tibetanske flag.

Og dertil bannere med billeder af en blodstænket Peter Plys. Så må vi se, om dansk politi tør fjerne dem.

Hvis vi fortsætter vores hykleriske handelsmoral i forhold til Kina, har vi snart ikke nogen værdier at forsvare.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
475 kommentarer
Vis kommentarer

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette Frederiksen har svært ved at skelne mellem moral og dobbeltmoral
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: