Rådden kultur

I TAKT MED at Tibet-kommissionen graver sig frem fra den ene vidneafhøring til den næste, får vi sideløbende et indblik i en rådden kultur. Armene har virkelig skullet vrides om på systemet hele vejen igennem, før man nødtvunget er rystet op med småstumper af sandheden. Vi er på ingen måde i mål endnu. Kun totalt desillusionerede.

UVILLIGHEDEN grænser til sabotage indimellem, set udefra. Samtidig bedyrer alle – senest tidligere justitsminister Morten Bødskov, der vidnede i går
– at de er helt uskyldige og intet vidste og ikke kunne have strenget sig lidt mere an. Bødskov var nærmest mest irriteret: ’Det var en ærgerlig sten i skoen’, mente han, at han dengang skulle svare på spørgsmål hele tiden. Spørgsmål han tit svarede forkert på, fordi han – ifølge eget udsagn – var fodret med forkerte svar.

HOVEDSAGEN er som bekendt, at Københavns Politi benede rundt under den kinesiske præsidents besøg i 2012 for at hive Tibet-flag fra demonstranter og stille mandskabsvogne op, så den sarte præsident Hu Jintao kunne køre gennem byen uden at se protesterende borgere.

ET KLOKKERENT brud på grundloven. Hvem der havde givet ordren, henstår stadig i tågerne. At politiet overhovedet havde en skriftlig ordre, blev først med hiv og sving gravet frem i 2015!

DEN konstante, diskrete obstruktion af mange års efterfølgende afdækning, er mindst lige så oprørende. Og blandt andet derfor er det stadig vigtigt at få stillet den person til ansvar, der kunne beordre politiet til at opfordre sig grundlovsstridigt. Hvor er vi ellers henne?

RETSUDVALGET i Folketinget er befolkningens vagthund i sådan en sammenhæng. Men også udvalget blev konstant modarbejdet. ’Der opstod en afgrund af mistillid til systemet, fordi det var så svært at få svar’, siger daværende udvalgsformand Karina Lorentzen Dehnhardt til Jyllands-Posten.

BØDSKOV blev som bekendt senere væltet som justitsminister, fordi han sammen med ministeriet havde konstrueret en nødløgn og vildledt Folketinget i Christiania-sagen. I går blev han spurgt, hvordan Villy Søvndal, daværende udenrigsminister, kunne forklare Tibet-kommissionen, at Søvndal allerede få måneder efter det kinesiske præsidentbesøg var sikker på, at politiet havde krænket grundloven.

’DET fortalte han ikke mig’, affærdigede Bødskov i går den påstand. Og han mente, at det ville have været svært at glemme. Unægteligt ... Talte de heller ikke sammen i regeringen?